JU-student tävlar på Yrkes-SM i vår

JU-studenten Alexander Aronsson (till vänster) ska tävla på Yrkes-SM i Växjö den 10-12 maj i par med Saga Persson (till höger), som studerar vid Lunds universitet. I mitten står Jonathan Rudman, vd, Emax. Bilden är från Handels Yrkestävlingar i höstas.

JU-studenten Alexander Aronsson (till vänster) ska tävla på Yrkes-SM i Växjö i par med Saga Persson (till höger), som studerar vid Lunds universitet. I mitten står Jonathan Rudman, vd, Emax. Bilden är från Handels Yrkestävlingar i Stockholm.

Alexander Aronsson som studerar på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) kommer att tävla på Yrkes-SM i Växjö 10-12 maj.

- Jättekul och spännande, säger han.

I höstas anordnades Handels Yrkestävlingar av Handelsrådet i syfte att öka kunskapen och insikten om handelns betydelse för samhället och belysa vilka yrkesmöjligheterna inom handeln. Tävlingarna, som pågick under två dagar ägde rum på Hotel Birger Jarl i Stockholm. 18 personer gjorde upp om placeringarna i tre kategorier: Butikssäljare, Merchandiser samt Entreprenörskap och affärsutveckling. Alexander Aronsson, som läser andra året av Maskinteknik: Industriell ekonomi och produktionsledning på JTH deltog i den sistnämnda kategorin tillsammans med Saga Persson, som studerar politices kandidatprogrammet vid Lunds universitet. De tilldelades olika case som de skulle ta fram en affärsidé och marknadsstrategi för och sedan pitcha inför en jury.

Undvika tomma ytor i lastbilarna

Alexander och Sagas projekt handlade om att koppla samman åkeribranschen med lokala handelsbolag för att undvika tomma ytor i lastbilarna, så att de kör fullastade. Det skulle minska åkeriernas transportkostnader och även ge miljövinster. Alexander och Saga jobbade med projektet långt inpå småtimmarna natten till den andra tävlingsdagen.

- Det var valfritt hur länge man jobbade, men allt hängde på pitchen så vi var tvungna att ge järnet för att få fram vårt budskap på ett tydligt sätt. Det var intensivt och pressande, men vi hade en strategi för hur vi skulle vinna och i den ingick en struktur för hur vi skulle fördela tiden, säger Alexander Aronsson.

Han kände att han hade nytta av det han har lärt sig under kursen Logistik, material och produktionsstyrning på JTH med Fredrik Tiedeman som lärare.

Hoppas på tuff konkurrens

Fredrik Tiedeman tycker att det problem och den lösning som Alexander och Saga presenterade i tävlingen är intressanta och absolut har potential.

- Nu gäller det att fundera ut hur det kan realiseras i praktiken. Jag ser med spänning fram emot det resultatet och hur det går för dem i finalen, säger Fredrik Tiedeman.

Förutom att delta i tävlingen tycker Alexander det var värdefullt att få nätverka med de andra deltagarna samt representanterna från handeln och handelsrådet. På Yrkes-SM i maj deltar ungdomar från ett 60-tal yrken och Alexander hoppas på tuff konkurrens.

- Mitt och Sagas mål med Yrkes-SM är att utvecklas i vårt företagande och entreprenörskap. Så ju större utmaning, desto roligare, säger han.

Läs mer om Yrkes-SM här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Yrkes-SM hålls i Växjö den 10-12 maj.

Under Yrkes-SM i Växjö den 10-12 maj tävlar ungdomar i ett 60-tal yrken. Då avgörs vilka som tar plats i Sveriges yrkeslandslag till Yrkes-EM.

2022-03-08