Anders Danielsson är ny ordförande i stiftelsestyrelsen

Den 1 maj tillträdde Anders Danielsson som ordförande i Stiftelsen Högskolan i Jönköping. Han var senast landshövding i Västra Götalands län och har även varit generaldirektör för både Säkerhetspolisen och Migrationsverket.

Porträtt av Anders Danielsson

Anders Danielsson är född i Skåne, men har bott många år i Uppsala och Stockholm, numer är han bosatt i Göteborg. Han är utbildad jurist och har alltid haft ett brinnande intresse för demokratifrågor och ”ett bra och välfungerande samhälle”.

Just demokratifrågorna har gått som en röd tråd genom hela Anders Danielssons karriär, som länspolismästare i Skåne och generaldirektör för Säkerhetspolisen med tyngd på rättsstatens stöd för mänskliga rättigheter. Och med fokus på mänskliga rättigheter världen över i rollerna som generaldirektör för Migrationsverket och som generalsekreterare för svenska Röda Korset.

Rollen som ordförande för en akademisk institution är den första även om han tidigare i andra roller har arbetat nära akademin.

– Jag blev väldigt hedrad när jag fick frågan om att tillträda posten som ordförande för Stiftelsen Högskolan i Jönköping. Jag har alltid gillat akademin och den inriktning som Jönköping University har med en bred variation inom flera olika discipliner, passar mig. Satsningen på tandläkarutbildning är också ett spännande projekt, säger Anders Danielsson.

Idag arbetar Anders Danielsson som biträdande jurist på Crusner Advokatbyrå.

2022-05-04