JU-studenter i Student-SM i ridsport

Varje år arrangeras Student-SM i ridsport där man korar en svensk mästare i dressyr respektive hoppning. I årets upplaga, som går av stapeln i Uppsala den 13-15 maj, deltar två studenter från Jönköping University (JU).

Häst, ryttare, tävling

Sarah Kohl, andraårsstudent på Sustainable Supply Chain Management på Tekniska högskolan i Jönköping och Sophie Wiedemann, som läser tredje året av Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet på Högskolan för lärande och kommunikation kommer att representera JU vid årets Student-SM i Ridsport.

Till Student-SM kommer varje år studenter från hela Sverige för att tävla både i hoppning och dressyr på upp till MSV-nivå. Upplägget på studenthästtävlingar skiljer sig ganska mycket från vanliga hästtävlingar. Här rider de tävlande ryttarna på hästar som är tillhandahållna av arrangören, alltså tävlar man på hästar som man som ryttare aldrig tidigare har suttit på. Tävlingen sker i omgångar där nivån blir högre och högre för varje omgång. I varje omgång rider upp till tre ryttare på samma häst och den ryttare som har bäst resultat på varje häst går vidare till nästa omgång. Till slut möts de två bästa ryttarna i en final. Ryttarna får bara en kort framridning på några minuter innan det är dags att gå in på banan vilket ställer ett stort krav på ryttarkänsla hos ryttarna. De första omgångarna i hoppning avgörs genom stilbedömning.

Sophie och Sara kommer att delta i samtliga grenar och deltar genom JUSA EC, som är en del av Jönköping University Sport Association (JUSA) vid Jönköping Studentkår. De ser båda med spänning fram emot tävlingen och möjligheten att knyta kontakter med övriga studentryttare i Sverige.

- Jag är jätteglad över möjligheten att delta i student-SM för JUSA EC och att få representera JU. Jag hoppas att vi kommer att ha väldigt roligt med de andra klubbarna från hela Sverige och såklart med hästarna, säger Sophie Wiedemann.

Att ägna sig åt ridsport är tidskrävande. Sara tycker ändå att det går alldeles utmärkt att kombinera sitt intresse med heltidsstudier.

- Jag har fördelen att kurserna på mitt program innehåller grupparbeten i stor utsträckning. Det gör det möjligt för mig att planera träningar och skolarbete parallellt med varandra på ett strukturerat sätt. Det känns toppen att kunna hålla mig tränad samtidigt som jag inte tvingas kompromissa med mina betyg, säger Sara Kohl.

Svenska Akademiska Ryttarförbundet (SAR) är huvudorganisationen av Sveriges studentryttarföreningar. Syftet med SAR är att verka som en kontaktpunkt dels mellan de olika medlemsföreningarna och dels med den internationella studentryttarvärlden. De akademiska ryttarföreningarna som ingår i SAR turas enligt tradition om att anordna Student-SM i ridsport med både hoppning och dressyr och i år är det UARK (Upsala Akademiska Ridklubb) som arrangerar tävlingen.

2022-05-12