JU-student sänder nyheter på ukrainska för flyktingar

Karl Volkohon läser andra och sista året på masterutbildningen Sustainable Communication på Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) vid Jönköping University (JU). Karl är från Ukraina och kom till Jönköping och JU för att påbörja sin utbildning i augusti 2020. Nu sänder han svenska nyheter på ukrainska.

Karl Volkohon framför radiohuset i Stockholm.

Karl Volkohon framför radiohuset i Stockholm.

Förutom att läsa på JU sänder Karl Volkohon sedan den 2 maj radionyheter på Sveriges Radio – Radio Sweden Ukrainian. Han och hans kollegor sänder oftast tre nyhetsprogram om dagen som publiceras på webben och på deras Facebooksida.

– Det har redan kommit ungefär 30 000 flyktingar från kriget i Ukraina. En del kan inte engelska och så klart inte svenska, därför är det viktigt att de får ta del av nyheter på ukrainska, säger han.

Av de tre programmen varje dag brukar två av dem vara ”vanliga” nyhetsprogram om vad som händer i Sverige och i omvärlden. Det tredje inslaget handlar om hur det är att bo i Sverige och olika tips till ukrainare som har flytt till Sverige.

– Det kan vara om lite allt möjligt, till exempel hur man tar körkort i Sverige, om man kan få ett svenskt personnummer eller om flyktingarna har rätt till sjukvård. Tips och information för att göra livet lite enklare för dem helt enkelt, säger Karl Volkohon.

Journalistyrket är inget nytt för Karl. Innan han flyttade till Jönköping för att studera jobbade han som journalist i Ukraina, men då på TV.

Karl Volkohon sänder svenska nyheter på ukrainska.

Karl Volkohon sänder svenska nyheter på ukrainska.

”Det är så roligt och framför allt viktigt”

Uppdraget på Sveriges Radio är ett heltidsjobb som Karl lägger ungefär åtta timmar på varje dag. Samtidigt är han på upploppet av sin masterutbildning på HLK där han nu skriver sin masteruppsats.

– Det handlar om att planera min tid väl. Jobbet med radion lägger jag omkring åtta timmar om dagen på och min masteruppsats ungefär tre – fyra timmar om dagen. Visst, ibland kan det bli lite mycket, men jag tycker det är så roligt och framför allt viktigt så det går bra, säger han.

2022-05-20