JU-studenter lyser upp Norrahammars bruk

Studenter på Ljusdesignprogrammet på JTH.

Här är ljusdesignstudenterna på Tekniska Högskolan vid Jönköping University som är med och anordnar Septemberljus på Norrahammars bruk den 24 september.

14 ljusdesignstudenter på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) lyser tillsammans med Jönköpings kommun upp Norrahammars bruk den 24 september genom Septemberljus. Eventet är gratis och öppet för allmänheten och det blir musikunderhållning och enklare förtäring.

Ljuseventet Septemberljus.

Sofiakyrkan i Jönköping ljussattes med starka färger under ett tidigare år av Septemberljus.

Septemberljus ingår som ett projekt i kursen Projektbaserad exteriör ljusdesign som varje höst ges till studenterna som läser andra året av ljusdesignprogrammet på JTH. Projektet avsluts med att studenterna visar upp ljuseventet för allmänheten, vilket i år sker på Norrahammars bruk den 24 september kl. 19.00-00.00.

- Septemberljus brukar vara en folkfest och vi hoppas att det blir det den här gången också. Ett flertal företag och föreningar på orten har slutit upp och kommer finnas på plats under eventet, säger Kharin Abrahamsson, kursansvarig och laboratorietekniker på avdelningen byggnadsteknik och belysningsvetenskap på JTH.

Flygande gris och krokodilorm

Årets tema är "Återbruk och okända djur" och studenterna projicerar bilder av fantasidjur som en flygande gris, korsade vattendjur och en orm med krokodilhuvud på brukets fasader och på marken. De använder ljuskällor och armaturer för att få området att bada i ljus och färg. De kommer att ha gudiade turer för besökarna och det blir även en tävling med priser för alla barn.

"Häftig och mysig upplevelse för hela familjen"

- Det ska bli jättekul att skapa stora ljuseffekter och visa upp för folk vad vi som läser ljusdesignprogrammet kan göra, säger studenten Alva Pettersson.

Hon tycker att man ska komma till Norrahammars bruk på lördag kväll för att det blir en häftig och mysig upplevelse för hela familjen. Rebecka Azizova som läser samma utbildning gillar den kreativa delen med Septemberljus, att de under arbetets gång har fått leka sig fram med ljus, färger och material.

- Det ska bli kul att visa upp det vi har gjort och möta alla besökare. Det blir ett glatt och barnvänligt event med mycket färg, säger hon.

"En fantastisk miljö"

Tor Olsson, belysningsplanerare på Jönköpings kommun och initiativtagare samt arrangör till Septemberljus, har själv läst ljusdesignutbildningen på JTH.

- Septemberljus ger studenterna en möjlighet att vara kreativa i full frihet. Det här är deras show. Vår roll är att ge dem möjligheten, scenen, instrumenten och publiken till eventet. Sedan tittar vi på med stor förväntan, säger han.

Tor Olsson betonar att Norrahammars bruk är en fantastisk miljö som kommer att fungera utmärkt till Septemberljus. Han tycker det är ett jättekul event som är uppskattat av kommuninvånarna och att det är ett bra exempel på kommunens goda samarbete med Jönköping University.

Musiktrion Tre små grisar från Jönköping kommer att spela vid två tillfällen under Septemberljus. Medverkar gör även: Dakabom, CAJO, Industrimuseet, V-TAB, June Fritid (håller öppet), Svenska kyrkan, Jönköpings orienteringsklubb och Slättenkyrkans scoutkår.

Septemberljus.

Septemberljus är förlagd till utomhusmiljön på Norrahammars och äger rum den 24 september kl. 19.00-00.00.

2022-09-23