Vilken jubileumsvecka!

Biblioteket har genomfört sitt 25-årsjubileum med ett mycket lyckat resultat. Under en vecka genomfördes dagliga aktiviteter med anknytning till bibliotekets verksamhet.

Biblioteket på JU är en stolthet för alla som arbetar på Jönköping University. En byggnad med en industrihistorik som idag inrymmer ett bibliotek som är ett av ”Sveriges finaste bibliotek”, som utbildningsminister Anna Ekström sade under ett besök tidigare i höst.

Mattias Lorentzi

Mattias Lorentzi, bibliotekschef

- Det var en väldigt lyckad jubileumsvecka! Vår planeringsgrupp hade satt ihop ett bra och varierat program och det var roligt att se vår nygamla JMW-sal användas för olika former av arrangemang, säger bibliotekschef Mattias Lorentzi.

Under jubileumsveckan genomfördes dagligen luncharrangemang med föreläsningar, utställningar och musik. Arrangemangen var välbesökta av studenter, medarbetare och andra Jönköpingsbor.

Författaren Frida Moisto i samtal med bibliotekets Ylva Albertsson

Författaren Frida Moisto i samtal med bibliotekets Ylva Albertsson

- Vi som jobbar på biblioteket är verkligen glada över vår arbetsplats och våra nyrenoverade lokaler. Det är härligt att få gå genom biblioteket och se att det nu, efter pandemin och en ganska stökig tid av renovering, åter är fullt av studenter på plats och att alla våra studieplatser används. Det har varit jätteroligt att arrangera denna vecka och att få uppmärksamma både lokalerna och allt det vi kan bidra med här säger Frida Welander projektledare för invigningen och jubileumsveckan.

Historisk bild från gjuteriet

Gjuteriet som det såg ut innan det blev bibliotek

Veckans aktiviteter:

Måndag 19 september

Invigning

Tisdag 20 september

Författaren Frida Moisto, som har satt Jönköping på kartan som deckarstad, mötte bibliotekets Ylva Albertsson i ett samtal om skrivandets konst.

Onsdag 21 september

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi på JIBS, föreläste om urbaniseringen i Sverige. Trots att fler flyttar ut från Stockholm än tvärtom, är det fortfarande så att trenden med urbanisering håller i sig i stort.

Ulf Johansson, professor i datavetenskap på JTH, föreläste om AI i går, i dag och i morgon.

Torsdag 22 september

Carl-Johan Svensson, universitetslektor i historia och samhällskunskap på HLK, har skrivit en bok om de provflygningar Andrée genomförde innan sin polarexpedition. I hans föreläsning fick vi följa med på Andrées olika (nöd)landningar runt om i Sverige och se vilka spår hans besök har lämnat efter sig.

Fredag 23 september

Jubileumsveckan avslutades med en jazzig konsert med elever i årskurs 3 från Per Brahe-gymnasiets musikprogram.

2022-10-04