Barn och ungdomar lärde sig om teknik på Vera-dagen

Vera-dagen på Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

Ett 70-tal barn från årskurs fem på Torpaskolan kom till Vera-dagen på Tekniska Högskolan vid Jönköping University den 28 oktober.

Vad gör en ingenjör? Det och mycket mer fick barn och ungdomar lära sig under Vera-dagen på Tekniska Högskolan vid Jönköping University den 28 oktober.

- Jag kan absolut tänka mig att läsa på JTH, säger Kajsa Sjöstrand, som går sista året på teknikprogrammet vid Finnvedens gymnasium i Värnamo.

Kajsa Sjöstrand och Saga Andersson på Vera-dagen på Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

Kajsa Sjöstrand och Saga Andersson som läser teknikprogrammet på Finnvedens gymnasium i Värnamo tycker att föreläsarna under Vera-dagen var väldigt inspirerande och att JTH känns om ett bra alternativ för dem.

Vera-dagen hålls årligen på JTH för att i huvudsak tjejer och unga kvinnor ska få upp ögonen för tekniska utbildningar och yrken. För första gången deltog mellanstadieelever på Vera-dagen.

Cirka 70 mellanstadieelever

De cirka 70 elever från årskurs 5 på Torpaskolan i Jönköping verkade trivas bra när de visades runt på JTH och fick träffa bland annat Jönköping University Solar Team. De visste att en ingenjör både löser problem och utvecklar nya saker och fick själva testa på diverse experiment under Vera-dagen.

I ett klassrum lärde sig eleverna att metallen nitinol har ett formminne och att ett böjt nitinolgem återfår sin ursprungliga form när det läggs i varmt vatten. På en annan station fick de veta att järn finns nästan överallt runt omkring oss, även i maten vi äter. Ett smaktest visade tydligt att de föredrog mjölkchoklad med en lägre järnhalt framför mörk choklad, som innehåller mer järn. Eleverna fick även testa på att bygga en legomodell både utan och med instruktioner för att få förståelse för design, konstruktion och produktion och se hur de olika grupperna löste sina uppgifter.

"Som en dröm"

Torpaskolaneleverna Tove Lydeen och Robyn Manole tycker det var inspirerande och ”mindblowing” att få se och göra experiment på riktigt på JTH.

- Det har varit en jättebra dag och som en dröm att vara här. Bra att det finns sådana här dagar när man får komma hit och testa på nya saker. Vi längtar redan tills vi får börja på högskolan, så vi ses då!, säger Tove Lydeen och Robyn Manole.

"Måste berätta för unga kvinnor hur kul våra jobb är"

Unga kvinnor som har läst på JTH och i dag jobbar som ingenjörer höll lite senare på Vera-dagen föredrag för gymnasieelever och JU-studenter. En av dem var Julia Kaidalova, som i sitt jobb som Domain Architect på Husqvarna visualiserar och hanterar systemlandskap.

- Antalet kvinnor inom ingenjörsbranschen är fortfarande ganska lågt. Vi som jobbar inom tech-branschen måste berätta för unga kvinnor hur kul våra jobb är och Vera-dagen är ett perfekt tillfälle att göra det på, säger Julia Kaidalova.

Kajsa Sjöstrand som läser tredje året på teknikprogrammet på Finnvedens gymnasium i Värnamo tyckte att Vera-dagen var väldigt inspirerande. Hon har fått en bredare bild av hur det är att läsa en teknisk högskoleutbildning och att det kanske är något hon vill göra i framtiden.

"Har fått ett gott intryck av JTH"

- Jag har fått ett gott intryck av JTH och kan absolut tänka mig att läsa här. Det verkar vara en bra skola med många program och jag har hört att de har en rolig inspark. Dessutom är Jönköping en lagom stor stad och det är nära hem till Värnamo, säger Kajsa Sjöstrand.

Anna Henebäck, Tech Recruiter på Semcon i Jönköping, var med på den avslutande mingeldelen av Vera-dagen för att hitta kvinnliga ingenjörsstudenter.

- Det är jättesvårt eftersom det inte finns så många kvinnliga ingenjöer och vi är många som slåss om dem. De är verkligen eftertraktade och det behövs fler kvinnor inom teknikbranschen för att vi ska kunna ta fram produkter och skapa en framtid som passar så många som möjligt, säger hon.

Vera-dagen på Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

På en station skulle eleverna från Torpaskolan använda kodning för att utveckla och kontrollera roboten i spelet Minecraft för att hjälpa dem att lösa olika nivåer. Närmast i bild: Nika Pantelic, Nils Svärd och Einar Lejdemark.

Vera-dagen på Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

Alma Schönborg som läser naturprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping provsitter en av solbilarna på JU. Hon säger att det definitivt ett alternativ för henne att läsa på JTH.

Vera-dagen på Tekniska Högskolan. Tove Lydeen och Robyn Manole från årskurs fem på Torpaskolan.

Tove Lydeen och Robyn Manole från årskurs fem på Torpaskolan.

2022-11-02