Jönköping University värd för internationell e-sportskonferens

E-sportskonferensen Esports Research Network (ERN) hålls på JU.

Jönköping International Business School är den 21-23 november värd för den internationella e-sportskonferensen ERNC22.

Media, Management and Transformation Center (MMTC) vid Jönköping International Business School (JIBS) är den 21-23 november värd för den internationella e-sportskonferensen ERNC22. 120 personer, inklusive några av världens mest framstående forskare inom e-sport, samlas då i Jönköping för att diskutera, hålla presentationer och utbyta erfarenheter. Under eftermiddagarna kommer ett stort antal föreläsningar och paneldiskussioner att livestreamas via Twitch.

E-sport är ett växande globalt fenomen som del av världens mest värdefulla underhållningsindustri, videospel. E-sporten beräknas idag engagera runt 650 miljoner entusiaster över hela världen. Tillväxten tog extra fart i samband med Covidpandemin då gaming och e-sport blev ett sätt för människor att få kontakt med andra under lockdowns.

Fokus på Hållbarhet

Hållbarhet är en av de viktigaste frågorna i dagens samhälle och årets konferensen har ett tydligt fokus på hållbar tillväxt inom e-sporten när det gäller ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter. Hur kan e-sportens fortsätta utvecklas och samtidigt tillvarata de möjligheter den ger för ett bättre samhälle? Detta inkluderar allt från värdefulla digitala färdigheter som den unga publik kan ta med sig i sina framtida karriärer till hur e-sportens intressenter kan utbilda och samla sig runt t.ex cybermedborgarskap och miljöfrågor. Konferensen kommer att hållas i samband med Dreamhack Winter 2022, och flertalet deltagare kommer att delta i evenemanget efter konferensen. Brian McCauley, universitetslektor i företagsekonomi vid Jönköping International Business School och vice ordförande för ERN (Esport Research Network), är ansvarig för konferensen. Hn ser fram emot att välkomna konferensdeltagarna till Jönköping.

"Ligger helt i linje med ERN:s mål"

-ERN strävar efter att ha sina konferenser i samband med gaming- och e-sportevent för att ge delagarna ännu större möjlighet att engagera sig i branschen. Det ligger helt i linje med ERN:s mål att den akademiska världen ska samarbeta med utövare. Jönköping är ”the City of Dreamhack”. Dreamhack är en av världens största spelfestivaler, särskilt för e-sport och tar till stor del fasta på gräsrotsperspektivet. En klassisk LAN-fest där du tar med dig din egen dator men där det också genomförs många e-sportturneringar. Det är ett utmärkt tillfälle för de som deltar i konferensen att uppleva Dreamhack live", säger Brian McCauley.

I takt med att e-sporten växer ökar också antalet forskare som vill belysa olika aspekter av sporten. ERN bildades 2019 av forskare från Jönköping University, Tammerfors universitet och University of Siegen. Idag består nätverket av över 400 forskare från hela världen. Alla med det gemensamma målet att öka insikterna i e-sport, främja hållbar tillväxt för e-sport, forma dess roll i samhället och översätta kunskapen för att få kognition för den digitaliserade värld samhället växer in i. Men det är inte bara e-sportbranschen som denna forskning kommer att gynna.

"Ett framtidslabb för samhället"

- Vi tar lärdom av e-sport på många områden. E-sport är som ett framtidslabb för samhället. Sporten drivs av en ung passionerad och digitalt innovativ publik som är målfokuserad och förändringsorienterad. Det finns ett värde i att förstå e-sport bättre och använda den förståelsen för att lösa problem i en värld och ett samhälle som blir alltmer digitaliserat, säger Brian McCauley.

Fakta

Huvudsponsorerna för konferensen är ESL FACEIT Group (EFG) och initiativet #GGFORALL, liksom konferensens värdar MMTC. Övriga sponsorer är Ubisoft, Destination Jönköping, Jönköpings Kommun och Esport United.

Konferensens plenumsessioner med en rad spännande talare från akademin och branschen kan följas via live stream på Twitch, YouTube och LinkedIn varje dag från kl. 13:30-17:00.

Länk till live stream på Twitch Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se hela schemat för Esports Research Network-konferensen vid Jönköping University här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2022-11-18