JU-studenter glänser på hållbarhetslista

Campus

För andra året i rad är två tidigare studenter från Jönköping University (JU) med på listan över hållbarhetstalanger. Tidningen Aktuell hållbarhet listar varje år 33 personer i Sverige alla 33 år eller yngre som har gjort avtryck inom hållbarhetsområdet. Listan innefattar bland annat programmerare, politiker, samhällsplanerare och entreprenörer.

Melker Larsson inspirerar till en hållbar framtid

En av årets hållbarhetstalanger Melker Larsson

En av årets hållbarhetstalanger Melker Larsson som har läst Sustainable Enterprise Development vid JIBS.

En av talangerna är Melker Larsson, 24 år, tidigare student från Jönköping International Business School (JIBS) vid JU med en examen från programmet Sustainable Enterprise Development.

- Utbildningen har påverkat mig mycket, framförallt i mitt tankesätt. Jag upplever att ämnena som utbildningen berörde öppnade upp nya konversationer och perspektiv som jag inte hade tillgång till tidigare, säger Melker Larsson.

Melker är medgrundare till The Decade AB där han tillsammans med Jonathan Angel utforskar holistisk hållbarhet. De driver bland annat en podcast där de vill inspirera andra att ta mer hållbara beslut för en bättre framtid där experter och utövare får medverka. Just arbetet med holistisk hållbarhet inspirerades av utbildningen.

- När vi startade podcasten blev vår inriktning därför att försöka utforska hur olika perspektiv på hållbarhet hänger ihop, till exempel vårt personliga medvetande och hur pass vi klarar av att bemöta klimatförändringarna, berättar han vidare.

Släpper bok 2023

Melker arbetar även som Hållbarhetskonsult på Hållbarhetsteamet i Jönköping. De arbetar med att utveckla organisationers hållbarhetsarbete mot en vision inom Doughnut-ekonomi. En affärsmodell som mäter ekonomins kapacitet i förhållande till hur människors behov tillgodoses utan att överskrida jordens resurser.

Under 2023 är Melker medförfattare till en bok som kommer ut om regenerativt entreprenörskap. Boken vill inspirera och förbereda kommande entreprenörer så omställningen till ett hållbart samhälle går fortare.

Niklas Carlborg brinner för hållbarhet

En av årets hållbarhetstalanger Niklas Carlborg

Niklas Carlborg, även han en av årets hållbarhetstalanger med en Högskoleingenjörsexamen i Byggnadsteknik vid JTH.

Med på listan över hållbarhetstalanger är även Niklas Carlborg, 31 år. Han läste tidigare på Tekniska Högskola (JTH) vid JU och har en Högskoleingenjörsexamen i Byggnadsteknik med inriktning Byggnadsutformning med arkitektur.

- Utbildningen har varit en bra språngbräda för att i yrkeslivet kunna fördjupa mig i hållbarhet inom bygg- och fastighetsbranschen, säger Niklas Carlborg.

Idag arbetar han som projektledare, projekteringsledare och hållbarhetsledare på teknikkonsultföretaget Sweco. Det innebär bland annat att han är involverad i olika kompetenshöjande projekt internt inom hållbarhet.

Klimatavtrycket avgörande vid beslut

Niklas har ett stort engagemang och vill att kommande generationer ska få samma förutsättningar som vi har. Därför kommer varje nytt projekt starta med frågan ”Hur kan vi göra detta projekt mer hållbar?”. Därmed kommer klimatavtrycket bli en avgörande parameter för alla beslut i ett projekt.

På frågan hur det känns att vara med på årets lista svarar han att det är fantastiskt roligt.

- Det ger energi att få höra att det arbete man lägger ner är uppskattat och sett av många. Det är viktigt för att fortsätta orka kämpa för en hållbar framtid, avslutar Niklas Carlborg.

2022-12-21