De vann 60 000 kronor för bästa idé om framtida koncept

Onsdagen den 19 april var det dags för Grand Final i den prestigefyllda JIBS Entrepreneurship Challenge 2023 på Jönköping University. En årlig tävling där studenterna utmanas att lösa ett verkligt business case på 24 timmar. I år kom utmaningen från Husqvarna och bestod i att skapa ett framtida koncept för Husqvarna AutoMower för att möta kraven och förväntningarna från Gen Z. Studenterna tävlade om en prispott på 130.000 kronor, donerade av Aktiestinsens stiftelse.

Vinnarna av JIBS Entrepreneurship Challenge 2023, från vänster: Musaab Mohamed Abdi, Aadil Binsaj, Olivia Lagerlöf, och Meltem Eray Musa. ”Vi ville våga vara lite galna”.

Intresset var som vanligt stort när årets upplaga av JIBS Entrepreneurship Challenge skulle avgöras. 14 lag deltog och i år stod Husqvarna, världens ledande producent av produkter och tjänster inom skog och trädgård, bakom tävlingen. Utmaningen till studenterna var att presentera ett koncept för hur Husqvarna behöver förändra eller anpassa sig för att möta kraven och förväntningarna på sina AutoMowers från Gen Z.

- Husqvarna har alltid legat i framkant när det gäller innovation. En av de grundläggande förutsättningarna för att lyckas med detta är att alltid ha en djup förståelse för våra konsumenters behov och, kanske ännu viktigare, konsumenternas framtida behov. Vi hoppas kunna lära oss mycket och utmanas i vårt tänkande. Förhoppningsvis kan vi dra värdefulla slutsatser om hur vi måste förändras för att vara relevanta och ledande inom vår kategori även i framtiden, sa Eric Norling, Director of Product Management på Husqvarna Group, när tävlingen startade.

Ett nytt, spännande och samtidigt realistiskt koncept

Anna David och Emma Friedberg var projektledare för JIBS Entrepreneurship Challenge och programledare för den livesända finalen.

Tävlingen inleddes på tisdagen med en tidsgräns på 24 timmar och under onsdagen hade juryn valt ut sex lag som fick fortsätta till Gand Final. Varje finallag presenterade sitt koncept inför juryn och publiken på JIBS.

Efter en lång överläggning av juryn, där representanter från JIBS, Science Park och Husqvarna ingick, utsågs ett vinnande lag. Den vinnande lösningen sammanfattades som en kombination av användbar funktionalitet med interaktivt spel, uppkoppling och social interaktion i GenZ-stil.

– Det var ett tufft beslut. Det är imponerande att se vad studenterna lyckas kreera på bara 24 timmar och vi fick ta del av många relevanta idéer. Men det vinnande laget presenterade en ny och spännande lösning samtidigt som den var realistisk, säger Eric Norling.

Förstapriset på 60 000 kronor gick till studenterna Olivia Lagerlöf, Musaab Mohamed Abdi, Aadil Binsaj och Meltem Eray Musa. Deras förslag byggde på Gen Z:s intresse för videospel och på att AI kommer att ha stor inverkan på allas liv under de kommande åren. Det resulterade i lösningen ”HusqYard”, en ny interaktiv funktion som använder AI-tekniken som grund. HusqYard är tänkt att vara vara en virtuell trädgård, stor som den verkliga trädgården men utformad som spelen HayDay eller FarmVille, så att användaren kan interagera med andra användare och med sin robotgräsklippare.

- Vi fick faktiskt idén till vår lösning när vi tittade på några klasskamrater som alltid spelar spelet HayDay i pauserna. Så när de sa åt oss att våga "vara galna" tänkte vi – varför inte försöka göra en simulering utifrån det, säger Olivia Lagerlöf.

Juryn för JIBS Entrepreneurship Challenge 2023

Jerker Moodysson, Dean and Managing Director, JIBS

Erik Norling, Director Product Management, Husqvarna

Fredrik Dalengård, Director Product Management Services, Husqvarna

Simon Hagedorn, Business Developer, Science Park

Jose Alvarado, President JSA, JIBS

Sven Rydell, Board Member, Aktiestinsen

Tävlingen kombinerar teoretisk kunskap med praktisk tillämpning

Jerker Moodysson, VD och akademisk ledare på JIBS, var också imponerad av teamens lösningar:

– Det här är sjunde gången jag sitter i juryn för Entrepreneurship Challenge. Det är alltid spännande att se alla kreativa lösningar studenterna kommer fram till på så kort tid. Tävlingen är en perfekt kombination av teoretisk kunskap och praktisk tillämpning och med ett verkligt företagsfall att arbeta med. Det har varit en fantastisk eftermiddag, säger Jerker Moodysson.

JIBS Entrepreneurship Challenge arrangeras av studentföreningen Entrepreneurship Academy på JIBS och bygger på en donation från Aktiestinsen Foundation.

Se livestreamen här: https://www.youtube.com/watch?v=ATSahgT250Q

Juryns motivering:

"Genom att utnyttja idén om gamification och AI kombinerar lösningen HusqYard användbar funktionalitet med interaktivt spel, uppkoppling och social interaktion i Gen Z-stil. Teamet gav en fokuserad presentation som var både tydlig och specifik, ny och spännande, samtidigt som den var realistisk. "

 

2023-04-20