Jönköping University blir ett europauniversitet

Jönköping University (JU) och dess partners i EULiST-alliansen har varit framgångsrika i en ansökan om att bli ett europauniversitet. Den totala summan som Europeiska unionen beviljar alliansen är nästan 180 miljoner kronor, varav JU får 20 miljoner kronor.

Tre byggnader i olika färger

European University Initiative (EUI) utvecklades av Europeiska unionen som ett sätt att stödja olika samarbetsmodeller mellan partneruniversitet. Allianserna förväntas leda utvecklingen av den högre utbildningen i Europa. Jönköping Universitys allians inom EUI kallas EULiST (European Universities Linking Society and Technology).

– Att bli erkänd som en del av ett europauniversitet är en stor framgång för Jönköping University och ett betydelsefullt steg för att säkra vår position som en viktig utbildningsinstitution i Europa. Även om det återstår mycket arbete för att prioritera områden där vi vill samarbeta och för att anpassa processer och förfaranden, kommer det att öppna många dörrar för Jönköping University att vara en del av detta initiativ, säger Agneta Marell, rektor vid Jönköping University.

– Ett viktigt syfte med samarbetet kommer vara att utveckla utbildnings- och forskningsinitiativ som bidrar till att möta sociala och globala utmaningar, säger Nerrolyn Ramstrand, rektorsråd för internationalisering.

Under hösten kommer personal vid JU att bjudas in till informationsträffar om European University Initiative.

EULiST-allianspartners

Jönköping University, Jönköping, Sverige

University Rey Juan Carlos, Madrid, Spanien

University L’Aquila, Italien

Leibniz University, Hannover, Tyskland

National Technical University of Athens, Grekland

Lappeenranta-Lahti University, Finland

Brno University of Technology of Technology, Tjeckien

Technical University of Vienna, Österrike

Institut Mines-Télécom, Frankrike

Slovak University of Technology Bratislava, Slovakien

Mer information

Läs mer om EULiST Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du vill ha mer information om Jönköping Universitys deltagande i EULiST eller vill bli involverad, vänligen kontakta Nerrolyn Ramstrand, rektorsråd för internationalisering.

2023-07-03