Drygt 3 500 nya studenter - se film och bildspel från insparken

Yrsa Björkbom, HLK.

Yrsa Björkbom, Högskolan för lärare och kommunikation, är en av höstens drygt 3 500 nyregistrerade studenter vid Jönköping University.

Drygt 3 500 nya studenter har börjat på Jönköping University (JU). Se film och bildspel från insparken med mängder av studentaktiviteter på och utanför campus.

- Det är så härlig stämning på hela campus, säger Yrsa Björkbom från Stockholm, som ska läsa till förskolelärare på Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) på JU.

Campus sjuder av liv under insparken och studenternas energi och glädje sprids även runt om i Jönköping. Yrsa Björkbom har släkt i Jönköping och känner till HLK sedan tidigare.

- Jag har fått bra intryck av skolan och förskollärarprogrammet och jag trivs i staden, så jag ser fram emot att börja plugga här, säger hon.

Hon tycker att allting med insparken är bra och att de har helt fantastiska faddrar.

- Vi gör många roliga aktiviteter, som att glida runt i lera i Hälsoparken, och alla har sådan kämpaglöd! Faddrarna är väldigt engagerade och får med sig hela gruppen så att alla är kompisar med alla. Det är jättekul att JU har ett så bra studentliv och jag kan verkligen rekommendera andra att välja JU.

Fann det hon letade efter på JIBS

Natálie Hamriková från Tjeckien hittade ingen utbildning hon var intresserad av i sitt hemland, men Marketing Management på Jönköping International Business School (JIBS) var precis det hon letade efter.

- Jag vill jobba som marknadsansvarig på företag runt om i världen och en dag starta ett eget modebolag. Jag behöver veta hur man marknadsför sitt företag, vilket jag kommer lära mig här. Jag har stora förhoppningar på det här programmet, säger Natálie Hamriková.

Hon älskar gemenskapen på JIBS och att skolan har många internationella studenter.

- Det gör oss mer öppensinnade och vi får kunskap om hur man löser uppgifter på olika sätt i olika länder. JIBS fokuserar på framtiden och involverar varje individ i utbildningen.

Natálie Hamriková tycker att insparken har varit fantastisk och helt annorlunda jämfört med i Tjeckien.

- Där finns inget som liknar det här. Vi har jättekul tillsammans under insparken och faddrarna är bra på att få alla att komma samman som en grupp. Vi är trötta, men fortsätter ändå för att det är så roligt.

"Insparken kan göra jättemycket för studenterna"

Alice Gustavsson som är med och anordnar insparken på Hälsohögskolan vet hur nervöst det kan vara att börja plugga i en ny stad och betonar att insparken kan göra jättemycket för studenterna.

- Vår uppgift är att se till att studenterna känner sig trygga. Det kan handla om att se till så att alla är med och har roligt eller att följa någon till bussen, säger Ida Lilja, som är fadder under insparken. 

Malarchy Byrne ska läsa till ortopedingenjör på Hälsohögskolan och ser fram emot att lära sig hitta kreativa lösningar som passar patienten.

- Insparken blir en isbrytare för klassen. Vi gör lite dumma grejer ihop och då är det lättare att umgås och prata med varandra, säger han.

"Skapar minnen för livet"

Jim Andersson och Ludwig Anderzén på Tekniska Högskolan (JTH) är faddrar under insparken. De försöker skapa bra stämning så att de nya studenterna kommer in i gruppen och har roligt tillsammans. Ingen ska känna sig utanför, understryker de.

- Vi lyssnar på studenterna så att alla har det bra och är det något de inte vill göra kan de välja bort det. Det är viktigare att de har kul än att vi har det, men det är kul för oss också! Man träffar väldigt många roliga människor som fadder och får många nya kompisar, säger Ludwig Anderzén.

Som faddrar tar de hand om de nya studenterna även på studentkårens nattklubb Akademien och de av dem som dricker alkohol gör det med omsorg. Det finns även flertalet nyktra faddrar med under insparken.

- Vi skapar minnen för livet för de nya studenterna under insparken och det är jätteroligt att vara delaktiga i det. Det är bra energi bland studenterna och vi försöker få dem att komma till aktiviteterna, säger Jim Andersson.

Natálie Hamriková från Tjeckien, student på JIBS.

Natálie Hamriková från Tjeckien fann det hon letade efter på Jönköping International Business School.

Hälsohögskolans inspark.

- Vår uppgift är att se till att studenterna känner sig trygga, säger Ida Lilja (längst till vänster), en av faddrarna på Hälsohögskolans inspark.

Studenter, Tekniska Högskolan.

Jim Andersson och Lundwig Anderzén, faddrar under Tekniska Högskolans inspark.

2023-08-29