Johanna Falck föreläste

Johanna Falck, doktorand på Hälsohögskolan forskar kring lipödem.

Dold kvinnosjukdom lockade många till JU-LIVE

”Fett är inte bara fett” var rubriken på den andra föreläsningen i serien från JU-LIVE som arrangeras på Jönköping University tillsammans med Folkuniversitetet. Torsdagen den 28 september fick publiken i den fullsatta JMW-salen på Högskolebiblioteket ta del av forskning kring den dolda kvinnosjukdomen lipödem och höra en rörande historia om hur det är att leva med sjukdomen.

Johanna Falck är doktorand på Hälsohögskolan vid Jönköping University och forskar kring lipödem, en kronisk sjukdom i fettvävnaden som drabbar kvinnor. Sjukdomen gör att kroppens fettceller ökar onormalt mycket, framför allt på höfter och ben. Johanna berättade att det historiskt sett gjorts väldigt lite forskning kring ämnet och att sjukdomen behöver få mer uppmärkhet. Eftersom det inte finns så mycket kunskap om sjukdomen har det gjort att många drabbade kvinnor inte fått den vård de behöver. Kvinnorna upplever att de har blivit misdiagnostiserade för övervikt och fått rådet att gå ner i vikt och röra på sig mer.

Johanna och Mia

Johanna Falck och Mia Westberg Borst inför en engagerad publik.

”Varför tror ingen på mig”

En som har drabbats är Mia Westberg Borst som berättade öppenhjärtigt under föreläsningen om sina erfarenheter kring sjukdomen och kontakten hon haft med vården genom åren. Hon fick redan i tonåren höra att viktuppgång är sådant som händer med kroppen. När hon senare blev gravid ökade hon ytterligare i vikt, närmare 30 kg, och hon hade en fruktansvärd smärta i benen. Vikten skulle försvinna när hon ammade blev hon tillsagd från vården men så blev det inte.

- Varför tror ingen på mig, vad är det för fel på mig, det var tankar jag hade innan jag fick rätt diagnos, berättar Mia.

Nu är hon med och driver patientföreningen Lymf i Jönköping, där får hon möjlighet att prata med likasinnade vilket hon tycker har varit till stor hjälp.

Engagerad publik

Moderator under föreläsningen var Linda Johansson, forskningsmiljöansvarig vid Hälsohögskolan, som fick vara aktiv när publiken fick möjlighet att ställa frågor efter Johanna och Mias föreläsningar. Det var en engagerad publik som bland annat fick svar på vilken vård det finns där Johanna berättade om kompressionskläder och bassängträning som lindrar smärtan samt att man inte kan förändra sin livsstil för att inte drabbas av lipödem.

2023-10-02