Barn utforskade teknik med Tekniska Högskolan

Children at VERA day junior, the School of Engineering, JU.

Elise Wärnbring och Hailey Laine löder lysdioder under VERA-dagen junior.

Cirka 120 mellanstadiebarn deltog den 5 oktober i VERA-dagen junior som anordnas av Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU). Målet med dagen är barnen ska få upp ögonen för teknik.

- Det här är jätteroligt, att experimentera och få saker att fungera, säger Elise Wärnbring i årskurs sex på Torps skola i Bankeryd som var med på VERA-dagen.

Årets VERA-dagen hölls i Tekniska Högskolans lokaler i nya Science Park Towers i Jönköping. Barnen delades in i grupper och besökte fyra stationer för att upptäcka att teknik kan vara både roligt, kreativt och lärorikt. De satte samman lysdiodtavlor och programmerade datorspel och lärare från JTH visade bland annat upp flytande kväve och minnesmetaller där tillböjda metallgem och fjädrar återfick sin ursprungliga form i varmvatten.

”Blir en del wow-effekter”

Jakob Olofsson, universitetslektor i material och tillverkning – gjutning på JTH, tyckte det var jättekul att möta barnen på VERA-dagen.

- De är jätteintresserade och det blir en del wow-effekter när de får se vad man kan göra med olika material. Det är en ögonöppnare för många av dem och vi får ta emot många positiva reaktioner. Jag tror att VERA-dagen ger barnen en hel del. De får se vad teknik innebär, vad man kan göra med det och att teknikområdet rymmer mängder med möjligheter, säger Jakob Olofsson.

Barnen kom från Torpaskolan i Jönköping och Torps skola i Bankeryd. Elise Wärnbring och Hailey Laine från Torps skola tyckte det var kul att komma till VERA-dagen för att få prova på nya saker och se om det är något de vill göra när de blir stora. Båda är inne på att läsa teknik eller natur på gymnasiet.

"USA, Stockholm eller Jönköping"

- Jag vill forska om människokroppen, men skulle även vilja göra små uppfinningar. Jag gillar att hålla på med lampor och det är kul att komma hit och lära sig sådana här saker också, säger Elise Wärnbring medan hon lödde fast kablar till sina lysdioder.

- Jag kommer att läsa vidare efter gymnasiet i USA, Stockholm eller här i Jönköping, fortsätter hon, medan Hailey nämner att hon har utlandet och Jönköping som sina alternativ.

Deras klasskompis Levi Arlbrandt tyckte det var kul att på VERA-dagen få testa på nya saker och se hur de fungerar.

- Det är roligt att lära sig mer om teknik och se vad som händer när man gör olika saker, säger han.

"Något för alla"

Barnens lärare Eva Kotz berättar att det var fullbokat när de frågade om VERA-dagen förra året och att de var glada för att komma med den här gången. Hon tror att dagen kan väcka barnens intresse för teknik och visa att det kan vara både roligt och spännande.

- De får en bredare bild av vad teknik är och att man kan jobba med sådant här. Några kommer fastna mer för det här än andra, men här finns något för alla och att det är gott fika är ingen nackdel, säger Eva Kotz och ler.

Läs mer om VERA-dagen och se filmer från fjolårets VERA-dag här

2023-10-06