Student på Tekniska Högskolan tilldelas elitidrottsstipendium

Kanotisteri en sjö.

Jesper Johansson (i fören) som läser på Tekniska Högskolan och tävlar i sprintkanot är en av 50 studenter som tilldelas Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium. Bakom honom i kanoten sitter Johan Myrberg. Bilden är från Nordiska Mästerskapen i Danmark.

Jesper Johansson som läser Maskinteknik: Produktutveckling och design på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) är en av Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendiater för 2023-2024.

Student på Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

Jesper Johansson tränar vid Svenska Kanotförbundets Elitscenter JKPG och kör två, tre kanotpass per dag i Munksjön.

- En jättestor ära och lite av en överraskning. Man kan ju aldrig förvänta sig att få ett stipendium som bara delas ut till 50 studenter i landet, säger Jesper Johansson, som tävlar i sprintkanot.

Jesper Johansson tränar vid Svenska Kanotförbundets Elitscenter JKPG och har under 2023 representerat Sverige vid flera internationella tävlingar, som Junior & U23 VM i sprintkanot i Auronzo, Italien. Han tävlar för Karlstad Paddlarklubb och är uttagen till Svenska Kanotförbundets träningsgrupp U23 inför 2023/24. Hans långsiktiga mål är OS 2028.

50 000 kronor

Elitidrottsstipendiet är på 50 000 kronor fördelat på två terminer, hösten 2023 och våren 2024.

- Det kommer att vara väldigt betydelsefullt för min satsning på sporten och pengarna kommer att användas till lägerkostnader, material och vardagsutgifter, säger Jesper Johansson.

Han och de övriga kanotisterna på JU utgår från Roddklubbens bryggor vid Munksjön. Han tränar två, tre kanotpass per dag och runt 20 timmar i veckan.

Delas ut på idrottsgalan

Jesper Johansson trivs bra på JU och JTH och påpekar att han har testat skolans elitidrottsstöd till max då han förra året var borta 14 veckor på läger och tävlingar.

- Det kan göra det svårt att hänga med i skolan, men många lärare har stora delar av sitt kursmaterial och sina föreläsningar på nätet, vilket underlättar när man är borta hela kurser, säger han.

Elitidrottsstipendiet delas ut på svenska idrottsgalan på Friends Arena i Stockholm den 22 januari nästa år.

Läs mer om elitidrottsstipendiet här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fakta

Elitidrottsstipendiet, som delas ut till 50 idrottare i Sverige varje år, är ett samarbete mellan RF och Svenska Spel och ska möjliggöra för den aktiva att kunna kombinera elitidrott och studier efter gymnasiet. Med Elitidrottsstipendiet hoppas RF och Svenska Spel kunna skapa goda förutsättningar för utövarna så att svensk idrott kan nå fler idrottsliga framgångar internationellt. Samtidigt vill de ge bättre förutsättningar för elitidrottsaktiva på landslagsnivå att ha ett bra liv både under och efter idrottskarriären.

2023-10-12