Sju av tio nya utbildningar beviljade för Yrkeshögskolan på Tekniska Högskolan

Jönköping University.

Yrkeshögskolan vid Jönköping University får starta sju av de tio utbildningarna de ansökte om hos Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH).

Yrkeshögskolan på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) får sju av de tio nya utbildningar man har sökt beviljade av Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH).

Utbildningarna startar i höst. Yrkeshögskolan på JTH har totalt 20 utbildningar i vår och höst.

Av 1258 inkomna ansökningarna från landets yrkeshögskolor har Myndigheten för yrkeshögskolan beviljat totalt 477 utbildningar. Mats Kihlman är glad och stolt över den höga beviljandegrad på hela 70 procent för Yh-utbildningarna som JTH har sökt.

"Möter nuvarande och framtida behov"

- Det är betydligt högre än rikssnittet på 38 procent. Vi ser detta som ett erkännande av den höga kvalitet som vi bedriver utbildningarna med. Vår starka koppling till näringslivet och vår förmåga att tillsammans med anställande företag ta fram och utveckla utbildningar som löser deras kompetensbehov är avgörande för framgången. Det är genom det nära samarbetet vi har kunnat utforma utbildningar som inte bara möter nuvarande, utan också framtida behov inom branscherna, säger Mats Kihlman.

Han är tacksam för det fortsatta förtroendet, från såväl arbetslivet som Myndigheten för yrkeshögskolan, för att bedriva detta viktiga arbete.

"Efterfrågad och skräddarsydd kompetens"

Yh-utbildningarna baseras på konkreta kompetensbehov hos regionens arbetsgivare, som också varit med och tagit fram dess upplägg och innehåll. Nio av tio studenter som fullföljer sin Yh-utbildning på JU har jobb inom sitt studieområde året efter examen.

– Yh-utbildningarna ger efterfrågad och skräddarsydd kompetens för arbetslivet och är bra exempel på hur högskolan och regionens arbetsliv kan samarbeta för att lösa arbetslivets kompetensbehov. Minst 25 procent av utbildningstiden består av praktik på ett företag, vilket ger de studerande branschkontakter och insikt i yrkesrollen, säger Mats Kihlman.

"Mycket viktigt samarbete"

Utbildningen till Fastighetsingenjör som bedrivs tillsammans med Campus Värnamo, Värnamo kommun, är en av de nya beviljade Yh-utbildningarna på JTH.

- Genom vårt engagemang i Fastighetsingenjörsutbildningen måste vi vara uppdaterade om nya trender inom hållbar byggnadsutveckling, vilket bidrar till vår egen utveckling inom företaget. Vi kommer väldigt nära de här studenterna vilket underlättar när vi ska rekrytera rätt personal, säger Johnny Grauengaard, vd på bsv arkitekter & ingenjörer.

Han ser samarbetet med Yh vid Tekniska Högskolan som mycket viktigt och att det har stor betydelse för dem som kunskapsföretag.

- Det är viktigt att skola och näringsliv kan jobba nära tillsammans inom yrkesutbildningarna, säger han.

"Utbildningen är viktig för regionens näringsliv"

Caisa Björndal, affärsutvecklare vid LogPoint och ordförande i ledningsgruppen för Yh-utbildningen Värdeskapande logistik är mycket glad för att JTH fick klartecken för att starta den utbildningen i höst.

- Den här utbildningen är viktig för den fortsatta utvecklingen av regionens näringsliv och för att regionen även fortsättningsvis ska kunna vara ett centrum för logistik, säger Caisa Björndal.

Totalt planeras 23 Yh-utbildningar att starta vid JU kommande terminer, varav 20 på Tekniska Högskolan, två på Hälsohögskolan och en på Jönköping International Business School.

Se listan över Yh-utbildningarna här

Följande nya YH-utbildningar har Tekniska Högskolan

på Jönköping University beviljats


Utbildningsnamn

Ort

Automationsingenjör - Robot

Jönköping

Elektroniktekniker

Jönköping

Elprojektör

Jönköping

Svetsspecialist - IWS och svetskontrollant

Jönköping

Värdeskapande logistik

Jönköping

Fastighetsingenjör

Värnamo

Produktionsutveckling

Värnamo

2024-01-11