Vårterminens karriärdag lockade många

Den 23 januari fylldes entrén i Hälsohögskolan (HHJ) vid Jönköping University (JU) med montrar, ståbord, roll-ups och många besökare. Terminens karriärdag bjöd in studenter till möte med offentlig sektor, framtida arbetsgivare och vidareutbildningar samt möjlighet till nätverkande.

En grupp studenter samtalar och skrattar medan de dricker kaffe.

Karriärdagen arrangeras och planeras av Hälsosektion, studerandeföreningen på HHJ.

—Vi har planerat detta sedan senaste karriärdagen i höstas. Det är en viktig dag för studenterna, att få prata med arbetsgivare, få information om arbete vid sidan av studierna, sommarjobb och efter examen, säger Gustav Sandberg, ordförande i Hälsosektion.

Tre nya magisterprogram till hösten

På Hälsohögskolan kan man läsa program på grund- och avancerad nivå samt fortsätta hela vägen till Forskarskolan Hälsa och Välfärd. Karriärdagen är ett tillfälle för studenterna att ta del av utbudet av vidareutbildning som finns på skolan. Till hösten startar tre nya magisterprogram, laboratoriemedicin, klinisk fysiologi samt radiografi.

Anna Bjällmark är programansvarig för magisterprogrammet inom radiografi och fick svara på många frågor.

Anna Bjällmark, programansvarig på HHJ bemannar en monter om vidareutbildning.

— Många verkar vara intresserade av att ta sina studier vidare, så idag har man en bra chans att ta reda på lite mer om vad en magister- och masterutbildning innebär och hur det kan hjälpa dig i arbetslivet senare, säger Anna.

Mikael Rad är inne på sin sista termin och studerar biomedicinsk analytiker med inriktning klinisk fysiologi. Under utbildningens gång har han blivit motiverad att vidareutbilda sig inom ämnet.

—Jag har fått inspiration att ta mina studier vidare tack vare mina lärare och kompisar, sen är det väldigt flexibelt att man kan gå en magister- eller masterutbildning både på distans och på plats, säger Mikael.

Studenten mikael som besökte karriärdagen på HHJ.

Mikael Rad är inställd på att plugga vidare efter sin kandidatexamen.

Viktigt för studenterna

Studenterna hade många frågor om extrajobb, sommarjobb, praktik och arbetslivet inom offentlig sektor. Bland montrarna fanns personal från bland annat Region Jönköpings län, ortopedteknik AS, Barnkliniken Ryhov, Folktandvården Sörmland och Region Kronoberg. Emma Johansson och Hanna Wiborg läser sista terminen på sjuksköterskeprogrammet.

Båda två tyckte att det var bra att få mer information inför arbetslivet och de vidareutbildningar som finns.

—Tanken är att läsa en magister- eller masterutbildning i framtiden, men jag har tänkt börja med att jobba i minst ett år först. Därför tycker jag att det är bra att komma hit idag och ta reda på vilka möjligheter som finns, både bland jobb och vidareutbildningar, säger Emma.

Hanna ser karriärdagen som ett tryggt och nödvändigt initiativ från högskolans sida. Hon har deltagit tidigare år och känt att arrangemanget har bidragit med både stöttning inför framtida utmaningar och nyttig information om till exempel vårdförbundet.

—Man känner sig omtyckt och viktig av skolan som student genom en sådan här sak. Skolan vill att man ska känna sig bekväm, förberedd och lyckas i framtiden, säger Hanna.

Två tjejer som studerar till sjuksköterska besökte karriärdagen.

Hanna Wibom och Emma Johansson gör sin sista termin på sjuksköterskeprogrammet och ser positivt på karriärdagen.

2024-01-25