Politiker debatterade inför EU-valet på JU

I veckan arrangerades en politisk eftermiddag inför valet till EU-parlamentet på Jönköping University (JU). Den nionde juni ska de europeiska länderna göra ett viktigt val kring Europas framtid.

Som ett Europauniversitet är valet till Europaparlamentet intressant för JU. Därför var JU:s bibliotek värd för ett evenemang där riksdagspartierna hade tillfälle att informera anställda och studenter om sin politik inför valet.

– Biblioteket har en roll att verka för det demokratiska samhällets utveckling. Jag tycker därför det är naturligt att vi har en eftermiddag för detta viktiga val, säger Mattias Lorentzi, bibliotekschef på JU.

Eventet riktade sig till anställda och studenter på JU. Det finns många delar i europapolitiken som berör akademin. Det handlar om fri rörlighet, utbildningspolitik, sysselsättning för unga, forskning och innovation samt demokrati.

– Det är ett viktigt val. Jag vill lyssna till vilket parti som satsar på att barnen ska ha möjligheter till olika aktiviteter för att kunna få goda vanor. Det är något vi studerar i det program jag läser, säger Jaka Kosmac, student på Arbetsterapeutprogrammet på JU.

Under första delen fick partierna svara på frågor från intresserade under två timmar. Sedan var det debatt mellan partierna. Under debatten diskuterade ett antal olika ämnen, bland annat fri rörlighet för studenter, Ukrainafrågan, försvar och miljöfrågan. Debatten leddes av journalisten Erik Lindfelt.

– Det är glädjande att högskolebiblioteket ordnar denna debatt. Kan detta öka valdeltagandet något är det väldigt bra, säger Erik Lindfelt.

Jönköping University agerar även vallokal för förtidsröstning. Hittills har cirka 650 personer röstat på JU:s vallokal som i år finns i entrén till Högskolan för lärande och kommunikation.

2024-05-31