Robotgräsklippare.

Dataingenjörsstudenterna på Tekniska Högskolan (JTH) fick mycket beröm från Husqvarna under slutredovisningen av robotgräsklipparna, som ägde rum i galleriet på JTH.

Studenter utvecklade ny teknik till robotgräsklippare

65 dataingenjörsstudenter på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) har utvecklat nya funktioner till Husqvarnas Automowers.

- Studenterna är otroligt duktiga och vi har sett flera talanger bland dem som vore intressanta för oss att anställa, säger Björn Mannefred, robotingenjör på Husqvarna.

Björn Mannefred, robotingenjör på Husqvarna.

Björn Mannefred, robotingenjör på Husqvarna, säger att JTH-studenterna bidrar med färska kunskaper och nya perspektiv till dem.

Studenterna i projektet gick sista året av programmet Datateknik: Mjukvaruutveckling och mobila plattformar på JTH. Syftet med kursen de läste, som heter Intelligenta Mobila System och i år handlade om Husqvarna Automowers, är att studenterna får jobba med industrinära produkter. Samtidigt kan företagen följa studenternas arbete på nära håll.

- Så det här är en win-win-situation för alla inblandade, säger programansvarige Jasmin Jakupovic.

"Fantastisk kompetens"

Björn Mannefred var nöjd med studenternas insatser.

- JTH har fantastisk kompetens på det här området och vi lärde oss saker av studenterna varje dag. Det är nästan det bästa med mitt jobb, att få se nybakade ingenjörsstudenter med färska kunskaper från högskolan och forskningen samarbeta med våra erfarna ingenjörer, säger han.

Björn Mannefred tycker att JTH är bra på att vara en industrinära högskola och lyhörd om företagens behov. Emely Kara som ingick i en av de åtta studengrupperna i projektet berättar att hon och hennes medarbetare bland annat implementerade en bildprocessor i deras robotgräsklippare så att den väjde undan för hinder på gräsmattan.

- Det var roligt och utvecklande att komma med egna idéer om hur vi kunde förbättra en produkt som redan finns på marknaden, säger hon.

”Fantastisk hårdvara”

Även Leon Eckerboms grupp satsade på objektigenkänning så att Automowern de jobbade med dels informera användaren om hinder på gräsmattan, dels undvek att köra in i dem. Han tyckte det var jätteroligt att samarbeta med Husqvarna.

- Vi fick tillgång till både fantastisk hårdvara och en person på insidan som kunde systemet utan och innan och snabbt kom med lösningar när vi snubblade på något problem. Det här är det närmaste vi har kommit till att jobba med ett riktigt projekt och det var väldigt givande att vi själva satte strukturen för våra möten och arbetet med robotgräsklipparen, säger han.

Läs mer om programmet Datateknik: Mjukvaruutveckling och mobila plattformar här Öppnas i nytt fönster.

Student på Tekniska Högskolan.

Emely Kara ingick i en av de åtta studentgrupperna i projektet.

Student på Tekniska Högskolan vid robotgräsklippare.

Leon Eckerbom tyckte att det var riktigt roligt att jobba med hårdvara från Husqvarna.

2024-06-17