JU-forskare Sveriges representant i nytt forskarnätverk

EU-kommissionen finansierar ett nytt internationellt nätverksprogram för forskning inom karriärvägledningsfältet. Ingela Bergmo-Prvulovic, docent på Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) vid Jönköping University (JU), är Sveriges representant i nätverket och ingår även i dess ledningsgrupp.

Ingela Bergmo Prvulovic

Ingela Bergmo-Prvulovic

Ett 30-tal länder och ännu fler lärosäten deltar i nätverksprogrammet som kallas Critical perspectives on career and career guidance (COCAG). Ledande seniora forskare inom karriärvägledningsfältet tillsammans med juniora forskare och doktorander kommer att möta beslutsfattare, arbetsgivare, branschföreträdare och praktiker i syfte att utveckla kunskapsområdet. COCAG kommer belysa vikten av att bättre förstå den komplexitet som idag ramar in karriärvägledningens teori, praktik och politik, samt hur kunskapsområdet kan utvecklas för att hantera denna komplexitet.

Ingela Bergmo-Prvulovic har forskat om karriärvägledning under hela sin forskargärning och ser nu fram mot fyra år av internationellt utbyte inom området.

– Nätverksprogrammet möjliggör för oss att på ett mer samlat sätt kunna undersöka de utmaningar som arbetslivets omvandling och samhällets utveckling medför för människors karriärnavigering och möjligheter för ett hållbart arbetsliv. Likaså kan vi utforska på vilket sätt karriärvägledande praktiker kan utvecklas för att hantera samtidens utmaningar på mer effektiva sätt, säger hon.

Nätverksprogrammets forskning förväntas generera nya forskningsinsikter av värde för beslutsfattare inom utbildning, arbetsmarknad och arbetsliv.

– Personligen ser jag det också som särskilt angeläget att rikta ett tydligare fokus mot vuxnas utmaningar och behov i karriärrelaterade förändringar och övergångar, säger Ingela Bergmo-Prvulovic.

Finansieringen för COCAG på drygt 6 miljoner kronor möjliggör koordinering av nationell forskning på ett europeiskt plan under programmets löptid på fyra år, med start i oktober 2024.

2024-09-04