Pulsen ökar på Campus Gränna

Jönköping University Enterprise (JUE) som har sin verksamhet på Campus Gränna har haft några tuffa år efter covid. I och med denna termin har pulsen kommit tillbaka och det finns numera över 100 studenter på Campus Gränna.

JUE erbjuder unika Pathway-utbildningar för internationella studenter som behöver utveckla sina färdigheter i bland annat akademiskt skrivande och kommunikation, men även förbättra sina kunskaper i det engelska språket och matematik. JUE kan erbjuda Pathway till studenter som vill studera inte bara på Jönköping University (JU), utan även på partnerlärosätena BI i Oslo och North Park i Chicago. Det är framför allt icke-europeiska studenter som attraheras av dessa utbildningar.

Kvinna med mörkt hår

Josipa Morén

I och med covid-pandemin tappade JUE stora delar av sin målgrupp, då till exempel Kina och Iran representerade majoriteten av studenterna. Dessa marknader har i stort sett varit stängda efter pandemin, men nu vänder det. Studenter från Kina men även från andra länder som Turkiet och Mexiko har hittat tillbaka till Pathway.

Studentantalet ökar

– Det är jätteroligt att vi nu återigen lyckas attrahera studenter till JUE. Den stora majoriteten av dessa fortsätter sedan sina studier på JU och denna termin gick drygt 80 studenter vidare till någon av de internationella programmen. På Pathway har vi nu ungefär 80 studenter som börjat sina studier på JUE i augusti, säger Josipa Morén, utbildningschef och operativ chef på JUE.

– Jag har valt Pathway för att mina tidigare studier inte riktigt passade de antagningskrav som finns på internationella program i Sverige. Jag blev rekommenderad att söka till Pathway av en kompis som tidigare varit student på JU och är jättenöjd med valet hittills. Innehållet i kurserna passar mina behov väldigt bra, säger ”Suzy” Zishan Su, Pathway Year General student från Kina. Målet är att fortsätta sina studier på JU efter Pathway.

Kvinna med grå tröja

”Suzy” Zishan Su

Marknaden har verkligen vänt uppåt för JUE. Under förra verksamhetsåret fanns cirka 65 studenter som studerade heltid plus ett 70-tal som deltog i Summer och Winter Schools. Nu är det över hundra studenter i Gränna och även intresset för sommar- och vinterskolorna har ökat. Det finns också ett trettiotal JU-studenter som bor på Campus Gränna men genomför sina studier på campus i Jönköping.

Stärker de akademiska färdigheterna

– Vi minskar inte våra ansträngningar att rekrytera ännu fler till JUE. Gränna, där vi har vår huvudsakliga verksamhet, får se de positiva effekterna av att vi har fler studenter på campus. Studenterna bidrar till samhället genom att de bor och studerar på campus och vi är öppna för fler samverkansmöjligheter med verksamheterna inom staden. Det är också mycket viktigt för JU:s internationella profil att vi tillför studenter som valt att investera i sig själva genom att studera Pathway för att få färdigheter för akademiska studier. Studenterna bidrar också till den kultur som finns på JU. Kommer du till JU ska du möta människor från alla världsdelar och det är här vi på JUE bidrar, avslutar Josipa Morén.

Kontakt

Josipa Morén, utbildningschef och operativ chef på JUE

Mejl: josipa.moren@ju.se

Telefon: 036-550 2449

2024-09-05