Internationell student vid JU.

Trots många stipendier och erbjudanden från amerikanska universitet valde Alessandra Lopez från Mexiko att studera vid Jönköping University (JU). Hon är en av årets rekordmånga internationella studenter vid JU.

Rekordmånga internationella studenter

I augusti välkomnade Jönköping University (JU) omkring 3 800 nya studenter till campus. Av dem var cirka 1 145 internationella studenter, vilket är flest någonsin för JU. Högskolans engagemang för internationalisering och akademisk excellens säkerställer att man fortsätter att vara ett förstahandsval för studenter som söker en global utbildning och ett innehållsrikt studentliv.

Bland de 1 145 nya internationella studenterna har 825 nya internationella examenssökande studenter anlänt och registrerat sig vid JU. Det är rekord för både internationella examenssökande studenter från EU och länder utanför EU. Årets siffror innebär en 35-procentig ökning av antalet inskrivna studenter jämfört med föregående år och en ökning med 60 procent jämfört med 2022. Bland de nya internationella examensstudenterna kommer 434 från länder utanför EU/EES, medan 391 kommer från EU/EES-länder. Därutöver har 320 nya inresande utbytesstudenter från JU:s partneruniversitet runt om i världen anlänt till JU. De inresande utbytesstudenterna utgör nästan 30 procent av alla nya internationella studenter på campus.

”Fantastiskt att så många väljer JU”

- Det är inspirerande att se hur campus sjuder av förväntan när ett rekordstort antal internationella examenssökande studenter från världens alla hörn anländer till det nya läsåret. Blandningen av spänning och förväntan är påtaglig. Förutom den uppåtgående kurvan för internationella studenter vid JU är vi särskilt glada över att se en ökning av antalet antagna studenter som registrerar sig. Studenter har många valmöjligheter idag och det är fantastiskt att se att så många väljer JU, säger Eric Freid, Team Leader för internationell rekrytering vid JU.

Mer resurser har satsats på att studenterna som har erbjudits plats på JU ska kunna prata med personal, lärare och nuvarande studenter för att underlätta deras beslutfattande om var de ska studera. Förutom rekryteringsinsatserna är Migrationsverkets förbättrade hantering av ansökningar om uppehållstillstånd ännu en anledning till årets kraftiga ökning av antalet internationella studenter vid JU.

- Det är glädjande att se dessa förbättringar och vi hoppas på ett fortsatt konstruktivt och samarbetsinriktat arbetssätt från myndighetens sida, säger Eric Freid.

Fler än 320 partneruniversitet världen över

Att ha så många internationella studenter vid Jönköping University berikar den akademiska miljön och främjar kulturell mångfald samt globala perspektiv. JU:s omfattande nätverk med över 320 partneruniversitet över hela världen är en hörnsten i internationaliseringsarbetet och erbjuder studenterna ovärderlig erfarenhet av att studera utomlands. Studenter från JU:s partnerinstitutioner bidrar med unika insikter och erfarenheter som förbättrar diskussionerna i klassrummet och vidgar vyerna för alla studenter. Dessutom bidrar utbytesprogrammen till att bygga internationella nätverk, vilket är centralt för personlig och professionell utveckling. Att välkomna denna grupp av internationella studenter till JU främjar inte bara tvärkulturell förståelse utan förbereder också studenterna för att trivas i en globaliserad värld.

Fullspäckat med aktiviteter

Introduktionsveckan och insparken, som anordnades av JU och studentkåren, välkomnade alla nyanlända studenter till deras nya akademiska hemvist. Denna intensiva period har varit fullspäckad med aktiviteter, informationsmöten om livet och studierna på JU samt tjänster som syftar till att hjälpa studenterna att komma till rätta, integreras, få vänner och förbereda sig för sina studier. Studenterna har lärt sig mer om vilka resurser och stödtjänster som finns på campus och fått insyn i studentlivet i Jönköping.

Alessandra Lopez är en av JU:s nya programstudenter. Hon kommer från Mexiko och har precis påbörjat sina bachelor-studier i Sustainable Enterprise Development vid Jönköping International Business School (JIBS).

Valde JU framför flera amerikanska universitet

-Trots att jag fick många stipendier och erbjudanden från flera amerikanska universitet valde jag att studera vid JIBS. Hållbarhet är en avgörande faktor i världen idag och jag gillade verkligen vad jag hörde om JU, JIBS och skolans program. I Mexiko har jag på nära håll upplevt effekterna av torka och jag ville studera i ett land där man redan lever på ett hållbart sätt, snarare än att bara läsa om det i läroböcker som jag skulle ha gjort i USA, säger Alessandra Lopez.

Hon har fått ett positivt intryck av JU, JIBS och Jönköping. Alessandra älskade insparken och möjligheterna det gav att lära känna andra studenter och sin nya studentstad. Hon är glad över att många andra internationella studenter har valt att komma till JU och tycker att de har gjort ett bra val.

Bilder över JU campus och Jönköping.

Jönköping Universitys många internationella studenter berikar den akademiska miljön och främjar kulturell mångfald och globala perspektiv.

2024-09-17