Student-EM i rodd till Jönköping

Rowing on lake Munksjön

Nu är det klart att Jönköping University kommer att vara med och arrangera Student-EM i rodd 2019.

– Vi är otroligt stolta. För några år sedan drog Jönköping University och Jönköpings Roddsällskap igång en gemensam satsning som redan hunnit resultera i flera framgångar internationellt för våra studentlag, och nu detta, säger Anita Hansbo i ett pressmeddelande från Destination Jönköping.

Student-EM i rodd 2019 är ett samarbete mellan Sveriges Akademiska Idrottsförbund, Destination Jönköping, Jönköpings kommun, Jönköping University, Jönköping Roddsällskap och Huskvarna Roddsällskap med stöd av Svenska Roddförbundet, Jönköping University Sport Association och Jönköping University Rowing Association.

Sveriges Akademiska Idrottsförbund är vana arrangörer av internationella studentidrottsevenemang och ett Student-EM bidrar till att stärka studentidrotten, både nationellt och internationellt. Att arrangera internationella tävlingar ligger i linje med regeringens exportstrategi om att arrangera fler internationella (idrotts)-evenemang i Sverige­.

–  Jönköping University är certifierat som ett elitidrottsvänligt lärosäte och inom rodden har vi många eldsjälar både på högskolan, i roddsällskapet och bland andra partners i regionen. Jag vill tacka alla som gjort detta möjligt. Nu ser vi fram emot att välkomna både Oxford och Cambridge till Jönköping 2019, säger Anita Hansbo.

Jönköpings kommun arbetar aktivt för att stärka roddens ställning och ett Student-EM i rodd ligger helt i linje med det strategiska arbete som syftar till att stärka Jönköping som en naturlig arena för evenemang på vatten.

— För en stad omgiven av tre sjöar, varav en är Sveriges näst största, är vattensport ett prioriterat område och utgör en viktig del i Jönköpings strategiska arbete för att söka och genomföra olika idrottsmästerskap, säger Ann-Marie Nilsson, kommunstyrelsens ordförande. Mitt i city finns såväl kanot- som roddstadion där det arrangeras flera årliga regattor. Att det arrangeras event centralt ökar Jönköpings attraktivitet, fortsätter Ann-Marie.

För mer information kontakta:
Johanna Olsson, generalsekreterare i Sveriges Akademiska Idrottsförbund 010-476 54 91
Mona Sörman, manager of Sport, Jönköping University 036-10 19 16
Carl-Gustaf Tollén, eventmanager, Destination Jönköping 070-699 69 25
Mats Almlöw, Jönköpings Roddsällskap 070-333 13 48

Om Student-EM:
Student-EM arrangeras av europeiska studentidrottsförbundet vartannat år. Tävlingarna håller hög internationell klass och är öppna för studerande vid eftergymnasial utbildning i åldern 17–30 år. På Student-EM tävlar man för sitt universitet, men eftersom svensk studentidrott inte är knuten till universiteten utan utgörs av fristående idrottsföreningar är det möjligt för enskilda föreningar att delta. Detta möjliggör dessutom att flera lag från Sverige deltar i mästerskapen samtidigt. Sveriges Akademiska Idrottsförbund ansvarar för nomineringen av de svenska trupperna

2016-11-16