Solbilen klar och på väg mot Australien

Efter ett års arbete har JU Solar Team färdigställt solbilen som ska tävla i årets upplaga av Bridgestone World Solar Challenge. Onsdagen den 30 augusti packades Solveig, som solbilen heter, ner i en låda för vidare resa mot Australien.

Foto: JU Solar Team

Tjugofem studenter med olika bakgrund, utbildning och erfarenheter bildar, tillsammans med ansvariga lärare, Jönköping University Solar Team. Bredden av kompetenser i teamet tillsammans med en otrolig vilja och ambition är stora fördelar för laget. Med gemensamma mål och individuella ansvarsområden har teamet arbetat med att bygga den optimala solbilen som kommer att representera Jönköping University i Bridgestone World Solar Challenge 2017.

Måndag 28 augusti visades den färdiga bilen upp för allmänheten för första gången. Så snart avtäckningseventet var slut var det dags för nästa steg, nämligen att packa ned solbilen i en fraktlåda och skicka den till andra sidan jordklotet.

Det är en ömtålig och cirka 600 kg tung last som ska skickas de många milen till Darwin, Australien. Solveig lyfte från Landvetter 30 augusti och landar i Melbourne 6 september. Därifrån körs solbilen vidare med lastbil till Darwin och beräknas vara framme i god tid innan JU Solar Team anländer. I Darwin kommer teamet ha tillgång till en verkstad hos en av Husqvarnas återförsäljare. Där kommer Solveig förhoppningsvis stå och vänta tillsammans med batteriet och verktygslådan som skickats tidigare.– Anledningen till att vi bestämde att skicka batteriet separat är för att det är ett litium-jon batteri vilket gör att det är klassat som farligt gods. Detta gör att det är mycket svårt att skicka på flyg så vi var tvungna att vara ute i god tid. Som tur är klassas inte Solveig som farligt gods vilket har gjort att frakten har varit lite enklare, även om många papper har varit nödvändiga, berättar Hanna Steinum, medlem i JU Solar Team.

Följ de senaste uppdateringarna från JU Solar Team på jusolarteam.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bridgestone World Solar Challenge

World Solar Challenge är en öppen internationell tävling där målet är att konstruera och bygga ett fordon som endast med hjälp av solens energi ska klara av att korsa en hel kontinent. De tävlande ska köra den drygt 300 mil långa sträckan Darwin-Adelaide på kortast möjliga tid. Studenter från Jönköping University har deltagit i tävlingen två gånger tidigare: 2013 och 2015. Tävlingen pågår 8–15 oktober. Läs mer om tävlingen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2017-09-01