250 möjligheter att möta urbaniseringen

Ett blogginlägg om ”De ungas flykt till staden” 2013 blev startskottet för konferensen 250 möjligheter. Den 12-13 september anordnas konferensen för fjärde året i rad på Jönköping University och flera hundra personer väntas delta.

250 av Sveriges 290 kommuner förlorar sina unga över tid och alltför få av de utflyttande återvänder för att mindre platser ska kunna växa. Dessa platser behöver nya strategier för att överleva och blomstra.

På konferensen samlas forskare, politiker, näringsidkare, fritids- och kulturarbetare och eldsjälar som vill inhämta kunskap och tillsammans utveckla landets mindre kommuner. 250 möjligheter lyfter forskning på området och visar på goda exempel från verkligheten.

På programmet står bland annat föreläsningar, workshops och panelsamtal kring urbaniseringens utmaningar och möjligheter. Bland de medverkande gästerna finns Per Schlingmann, författare och ofta anlitad föreläsare, Moa Björnson, utvecklingschef i norska ökommunen Træna, Johan Hakelius, chefredaktör för tidningen Fokus, Yngve Bergqvist, grundare av ICEHOTEL och ett stort antal andra kunniga och kreativa människor med stort engagemang kring konferensens tema.

– Skillnaden i utveckling mellan stad och land är politikens viktigaste utmaning eftersom den skär genom alla områden och påverkar alla delar av vårt samhälle, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Jönköping International Business School, Jönköping University och en av grundarna till 250 möjligheter. Vi vill därför vara med och skapa en plattform för att förstärka utvecklingen i våra mindre kommuner.

Charlotta Mellander är en av landets främsta experter på städer, kreativitet och regional utveckling. Hennes del är, utöver att bidra med forskning kring ämnet, att vara med och sätta ihop intressant och relevant innehåll för konferensen.

Konferensen är i princip den enda i sitt slag och arbetet med den och frågorna runt omkring pågår hela tiden. Idag är det 10 samarbetspartners som på olika sätt arbetar med 250 möjligheter. De driver bland annat en blogg, som är en av de största i Sverige på sitt område.

250mojligheter.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2017-09-07