Mysig familjehögtid eller extrem samvaro

Vid den här tiden på året passar många på att umgås med sin familj. Men även om alla säger att det viktigaste är att man är tillsammans, är det inte ovanligt att myset slutar med bråk.

Close up of colorful bulbs in christmas tree

Ethel Brundin är professor i företagsekonomi vid Jönköping International Business School. Hon har bland annat forskat om hur känslor påverkar familjer som driver företag tillsammans.

Lagrade känslor och emotionellt ägande

– Jag brukar säga att man sedimenterar känslor, alltså att man lagrar dem. Om vi har haft ett möte som gått bra, så ökar chanserna att nästa möte också går bra. Men om vi haft en konflikt så ökar risken för att det uppstår nya konflikter– även om den gamla konflikten är löst.

Det här gäller inte bara i styrelserummet på ett familjeföretag, utan även runt matbordet i vilken familj som helst. En annan sak som kan överföras från företagsvärlden till hemmet är så kallat emotionellt ägande.

– Emotionellt ägande är när man upplever att något är ”mitt”, även om det inte juridiskt eller finansiellt är så. I ett familjeföretag kan de barn som jobbar i företaget ha starka känslor för företaget och kalla det för ”sitt”, även om de inte är juridiska ägare. Och man kan säga att de flesta av oss har ett emotionellt ägande över traditioner och högtider. Därför leder olika åsikter lätt till konflikt.

Tips för en fridfull helg

  • Är du gäst hos någon som har det trångt? Överväg möjligheten att ta in på hotell, så behöver ni åtminstone inte bli osams om vem som tar längst tid på sig i badrummet.
  • Förenkla och dela på ansvaret. Låt alla hjälpa till, även barnen, men var konkret med vem som ska göra vad. Ha inte ett alltför pressat schema med vad ni ska hinna med.
  • Kommunicera. Lyssna aktivt, ställ intresserade frågor. Ta inte upp gamla oförrätter och spara samtal om stora ämnen till något annat tillfälle.
  • Om du är ensam: Köp hem te eller choklad eller något annat som du tycker om. Titta på filmer eller tv-serier som gör dig glad. Ring eller sms-a någon – även om den personen firar med andra har de säkert tid att prata en stund med dig.
2017-12-28