Guldbagge till JU-alumner

När Guldbaggevinnarna 2018 korades kammade sex tidigare studenter på Jönköping University hem priset för Bästa visuella effekter. De ingick alla i teamen bakom de visuella effekterna i filmen Borg.

Guldbaggen för Bästa visuella effekter 2018 gick till Torbjörn Olsson och Alex Hansson och deras VFX-team. I de respektive teamen fanns bland annat Ellen Therén, Gustav Törnroth, Sebastian Lovén, Jian Tang, Hugo Balkhammar och Jonas From – alla tidigare studenter från programmet Visuella effekter (tidigare Digital visualisering) som ges av Jönköping University på Campus i12 i Eksjö.

– För andra året i rad är några av våra alumner med och vinner Guldbaggen som delas ut till den yrkesgrupp som arbetar med det synligt osynliga: visuella effekter. Våra alumner arbetar runt om i Sverige och i världen med visuella effekter och det är fantastiskt att de gång på gång prisas för sina produktioner. Det känns otroligt att vi har fått förtroendet att få utbilda så drivna och framgångsrika artister, säger Sofia Lovén, programansvarig för Visuella effekter.

Teamen med JU-alumner gjorde bland annat ansiktsersättningar för Borg-karaktären, 3D-folkmassor, en 3D-ombyggnation av hela Wimbledon-stadion så som den såg ut på 80-talet och alla tennisbollar genom hela filmen.

– Hela teamet var väldigt glada eftersom detta är första gången någonsin vi vann en Guldbagge. Förutom glamouren som det medför känns det även som ett erkännande och som att vi har lovande framtid, säger Jian Tang som jobbat som compositor med filmen Borg.

Se en breakdown av de visuella effekterna i filmen nedan.

Läs mer om Haymaker här.

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Svenska Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen under det gångna året. Läs mer om Guldbaggen här.

2018-01-25