"Ett evenemang som satte rodden på kartan i Sverige och Europa"

European Universities Rowing Championship i Jönköping blev en stor framgångssaga, både organisatoriskt och sportsligt.

- Detta var ett evenemang som satte rodden på kartan i Sverige och Europa, säger Mats Almlöw, ordförande för Svenska Roddförbundet.

Mats Almlöw, som bor i Jönköping, är väldigt nöjd med roddmästerskapet och ser det som en avspark för hela studentrodden i Sverige.

- Skulle vi göra om det här hade vi gjort likadant igen. Så lyckat var det, säger han.

Rodd finns på flera lärosäten i Sverige, men kan enligt Mats Almlöw bli mycket större. Där är Jönköping University en förebild.

- Vi har under fem år byggt upp ett samarbete med Jönköping University som saknar motstycke i Sverige. Det ska vi utnyttja för att skapa liknande förutsättningar på fler lärosäten i landet.

"Ett fantastiskt bra gäng"

Det är ett fantastiskt bra gäng som har jobbat med EUC Rowing i Jönköping i drygt ett år och tack vare goda förberedelser i stort och smått har allt fungerat väldigt bra, framhåller Mats Almlöw.

- Vi har haft ett utmärkt samarbete med övriga arrangörer med bra kommunikation och korta beslutsvägar. Dessutom gjorde Mirjam Sipos och Lennart Wass från Jönköping University ett kanonjobb.

Jönköping är enligt Mats Almlöw perfekt för idrottsevenemang eftersom staden är tillräckligt stor för att ha muskler, men inte är större än att det är lätt att skapa nätverk. Han har fått ett antal tackmejl om roddtävlingen från deltagare, domare och representanter från flera universitet. De stora roddframgångarna för Jönköping University blev kronan på verket.

"Blev nästan tårögd"

- Jag blev nästan tårögd när jag såg grabbarna (Filip Nilsson och Eskil Borgh) glida över mållinjen och ta guldet. Sedan krönte Eskil den framgången med ett brons. Det är jättestort, för man ska veta att roddarna som kommer till de här tävlingarna är ”top of the line” i sina respektive länder, säger Mats Almlöw.

Mona Sörman, Coordinator for Double Careers på Jönköping University, tycker att EUC Rowing i Jönköping var ett fantastiskt mästerskap.

- Allt runt omkring tävlingarna har flutit på och alla är väldigt nöjda med hur det blev. Att vi sedan tog ett guld och ett brons på tre startande båtar får man ju nypa sig i armen för att förstå, säger hon.

Med i en roddtidning i USA

Mona Sörman har fått mycket positiv återkoppling om mästerskapet både nationellt och internationellt från roddare, coacher, EUSA (European Universities Sports Association) och SAIF (Sveriges Akademiska Idrottsförbund). Hon nämner även att en roddtidning i USA hade en notis om ett väl organiserat och utfört student-EM i Jönköping. Vidare har man fått beröm för boendet, maten på Campus (som Stockmakaren ansvarade för) och hur smidigt allt fungerade med Jönköpings Roddsällskap gällande förvaringen av roddbåtarna.

- Både Jönköpings Roddsällskap och Huskvarna Roddsällskap har varit ytterst medverkande i eventet och de har gjort ett jättejobb, berömmer Mona Sörman.

Så tyckte publiken

Mona Sörman frågade under tävlingsdagarna publik och restauranggäster vad de tyckte om mästerskapet och gensvaret var entydigt.

- Samtliga jag pratade med svarade att det var toppen. Många uppskattade att de kunde följa tävlingarna på storbildsskärm och att det var en speaker som förklarade vad som hände under loppen och "tog med dem på ett roddäventyr”.

"En av de bästa"

Sture Espwall, ordförande för Sveriges Akademiska Idrottsförbund, tycker att alla arrangörer av EUC Rowing i Jönköping har varit väldigt professionella och att Jönköpingdelegationens presentation av sitt koncept är något av det bästa han har hört.

Besim Aliti, Sports Manager at EUSA (European University Sports Association), säger att den här typen av mästerskap betyder mycket för såväl Jönköping som Jönköping University.

- Det profilerar Jönköping som sportstad och visar att man främjar en hälsosam livsstil. Det är väldigt viktigt även för Jönköping University, som har en stor internationell närvaro. Med den här typen av events kan de förstärka universitets profil och höja kvaliteten på programmmen som de erbjuder sina studenter, säger han.

Även Agneta Marell, rektor på Jönköping University, understryker att EUC Rowing har stor betydelse för Jönköping University och för lärosätets studentliv.

2019-09-16