Kunskap och underhållning när JU firar 25 år

Det blev en eftermiddag av skratt blandat med allvar när JU Live, ett av veckans många evenemang då JU firar 25 år, gick av stapeln.

JU Live i full gång: Konferencier Johan Wester diskuterar robotjournalism med gästtalare Tuwe Löfström från Tekniska Högskolan i Jönköping och George Grönwald från Hall Media

En förväntansfull publik tog plats i JU-aulan på Jönköping University (JU) under torsdagen den 10 oktober, för att se och höra talare från högskolan samt entreprenörer från regionens näringsliv. Komikern Johan Wester, var dagens konferencier och växlade friskt mellan kärnfulla frågor till föreläsarna och kommentarer som fick salongen att fyllas med skratt.

Att gå med benprotes skapar ökad belastning på hjärnan. Från vänster: Nerrolyn Ramstrand, Camilla Åberg och Saffran Möller

Forskarna Nerrolyn Ramstrand och Saffran Möller var först ut med en fascinerande föreläsning om utveckling av benproteser som hjälpmedel. Med på scenen fanns Jönköpingsbon Camilla Åberg, som är användare av en datoriserad benprotes. Tillsammans påvisade de hur ny teknologi kan skapa smarta hjälpmedel som minskar belastning på hjärnan vid användande och bidrar till ökad livskvalitet. Camilla förklarade hur hennes högteknologiska benprotes avsevärt förenklat livet och gjort henne betydligt mer stabil och säker i vardagen.

Hans-Göran Johansson, ordförande i kommunstyrelsen i Värnamo, fanns i publiken och var mycket imponerad:

-Att se den här typen av utveckling ger verkligen hopp för framtiden, reflekterar han.

Andra programpunkter fångade publiken med forskningsresultat inom ”Edutainment” d.v.s. hur nöjesparker som exempelvis High Chaparall och Kolmårdens Djurpark kan bli en del av barns utbildning, hur robotjournalister används för nyhetsrapportering inom t.ex. sport, fenomenet ökat entreprenörskap hos svenska mödrar och en underhållande förevisning om vikten av metallgjutning.

Rapport från JU Solar Team via länk från Australien, där de tävlar med sin solcellsdrivna bil

-Det var bra att bjuda in det lokala näringslivet till JU Live, säger Calle Andersson, projektledare från digitalbyrån Toxic. Det är mycket viktigt att vi får ta del av den forskning som JU bedriver, fortsätter han.

Hans-Göran Johansson håller med:

-Det är viktigt att ha goda ambassadörer för sin verksamhet och bästa sättet att skapa dessa är att bjuda in till den här sortens event.

Ett annat inslag var en liverapport från Australien, där 
JU Solar Team Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. befinner sig för att tävla med sin solcellsdrivna bil i Bridgestone World Solar Challenge.

Under eftermiddagen fick publiken också stifta bekantskap med Stefan Bengtsson, Vd på Chalmers Tekniska Högskola, som deltog via videolänk i samband med att även Chalmers firar 25 år i år.

För att se mer från JU Live, ta en titt i bildspelet nedan.

2019-10-11