Glädjebeskedet: Drygt 30 miljoner till SPARK på JU

KK-stiftelsen har beviljat drygt 30 miljoner kronor till Jönköping Universitys forsknings- och utbildningsmiljö SPARK.

- Det här visar på att Jönköping University (JU) utmärker sig i Sveriges forskningslandskap, säger Mats Jackson, prorektor vid JU och programansvarig för SPARK.

Stiftelsen för kunskap och kompetensutveckling, KK-stiftelsen, beslutade på onsdagen att tilldela 30 666 745 kronor till Jönköping Universitys KK-miljö, SPARK.

"En fin julklapp"

- Detta kommer som en fin julklapp för Jönköping University och vi är mycket glada att KK-stiftelsen har beviljat dessa medel till SPARK och vi är stolta över det fina arbete som ligger till grund för detta, säger Agneta Marell, rektor vid Jönköping University.

Foto: Jönköping University

"Detta kommer som en fin julklapp för Jönköping University och vi är mycket glada att KK-stiftelsen har beviljat dessa medel till SPARK", säger Agneta Marell, rektor vid Jönköping University.

14,5 miljoner kronor till ett projekt

Mest pengar, cirka 14, 5 miljoner kronor, får SPARK-projektet integrerade produkt- och produktionsplattformar för agil och behovsdriven produktframtagning. Knappt fem miljoner kronor satsas på beslutsstödssystem för återflyttingsbeslut. Drygt fyra miljoner kronor tillfaller utveckling av slitage- och korrosionsbeständigt grått gjutjärn genom ytlegering/bedklädning med laser.

Stolt och glad

Mats Jackson tar med stolthet emot beskedet om de beviljade medlen från KK-stiftelsen.

- Det är mycket glädjande, säger han och fortsätter:

- Det här är en bekräftelse på det goda arbetet som utförs inom SPARK och visar på att Jönköping University är ett lärosäte som utmärker sig i Sveriges forskningslandskap och det ger oss möjlighet att ta ytterligare ett steg i att stärka vår region i samverkan med svensk industri.

Fakta SPARK

SPARK är en forsknings- och utbildningsmiljö som främjar företagens utveckling av kunskapsintensiva produkter och processer. Forskningsprojekten inom SPARK genomförs tillsammans med små och stora företag i olika branscher.

Fakta KK-stiftelsen

KK-stiftelsens uppdrag är att stärka Sveriges konkurrenskraft. De finansierar forskning och kompetensutveckling vid Sveriges högskolor och nya universitet, när det sker i samverkan med näringslivet.

De finansierar forskning, så att starka profilerade forskningsmiljöer stegvis kan byggas upp. De finansierar även utbildning på minst avancerad nivå, så att den kompletterar och integrerar verksamheter och personal inom av lärosätet valda områden och profileringsfokus.

2019-12-18