JU blir FoU-universitet till aluminiumindustrin

Jönköping University.

Jönköping University (JU) blir aluminiumindustrins nationella FoU-universitet (Forskning och utveckling) inom materialkunskap.

Svenskt Aluminium fördjupar sitt samarbete med Jönköping University (JU), som blir aluminiumindustrins nationella FoU-universitet (Forskning och utveckling) inom materialkunskap.

Det fördjupade samarbetet med Svenskt Aluminium innebär att JU ska ge aluminiumindustrin kunskap och lösningar både inom forskning och forskarutbildning. Man ska även vara industrins naturliga kontakt för korta, snabba uppdrag och frågeställningar.

- Det här sätter JU på den svenska aluminiumkartan och vi blir en resurs för hela aluminiumsverige, säger Anders Jarfors, professor i material och tillverkning, gjutning på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University.

Det var han som föreslog för Svenskt Aluminium att JU skulle bli aluminiumindustrins nationella FoU-universitet. Han tycker det är glädjande att JU får det här förtroendet och betonar att hela aluminiumforskningen på Tekniska Högskolan i Jönköping (JTH) förtjänar den här framgången.

Anders Jarfors tror att valet föll på JU som aluminiumindustrins nationella FoU-universitet tack vare de starka verksamheter inom gjutning och utveckling av aluminium som finns här. Man har även gjort ett stort avtryck inom forskningen på området på såväl nationell som internationell nivå, påpekar han.

- Vi fick ju Stora Aluminiumpriset för ett år sedan och det blev ett genombrott för oss. Det är viktigt att kunna arbeta nära en branschorganisation, säger Anders Jarfors.

Anders Jarfors,

Det fördjupade samarbetet med Svenskt Aluminium sätter JU på den svenska aluminiumkartan. Det understryker Anders Jarfors, professor i material och tillverkning, gjutning, på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University.

Samarbetet med JU kräver enligt Svenskt Aluminium en aktiv stöttning från industrin genom att företagen vågar lägga ut delar av utvecklingen externt samt tar emot studiebesök och studenter för examensarbete med mera. Tyngdpunkten i den svenska aluminiumindustrin ligger i Småland med omnejd. JU ligger därför så att säga mitt i smeten, skriver Svenskt Aluminium på sin hemsida.

- Vi är en nyckelspelare för svensk industri på det här området, säger Anders Jarfors.

Sedan tidigare samarbetar Svenskt Aluminium med bland annat Swerim Luleå och Halmstad Högskola. Svenskt Aluminium har också projektsamarbete med KTH och Linköping universitet.

Läs mer om varför Svenskt Aluminium har valt Jönköping University som aluminiumindustrins nationella FoU-universitet (Forskning och utveckling) inom materialkunskap via den här länken! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fakta: Svenskt Aluminium är en nationell intresseorganisation vars medlemmar är företag för vilka aluminium är ett strategiskt material och grundades 2001.

2020-05-29