Spännande föreläsningar under hösten

Torsdagen den 2 september drar höstens offentliga föreläsningsserie i gång på Jönköping University (JU). Det kommer hållas åtta föreläsningar då allmänheten kostnadsfritt kan ta del av populärvetenskapliga föreläsningar.

Föreläsningarna belyser ett brett spektrum av ämnen. Tora Wall inleder den 2 september med sin föreläsning, Troll, älvor, vättar och skogsrå – föreställningar om väsen i populärkulturen. Om du är intresserad av konspirationsteorier och vilka samhällskonsekvenser de kan få, ska du lyssna på Klas Borells föreläsning. Vem övervakar medier och kämpar för en mer rättvis mediesektor? Paola Sartorettos föreläsning lyfter detta och hur medierna kan användas som ett verktyg för samhällsförändring.
Här kan du läsa om alla föreläsningarna.

Bild på programbladet

– Det är ju en lite speciell höst, med tanke på pandemin. Forskningsfronten sover dock aldrig och vi försöker hålla i gång vår föreläsningsserie, även om vi kör utan publik i lokalen inledningsvis, säger Carl-Johan Svensson och Joakim Öberg, som är samordnare för föreläsningsserien.

– Sedan flera år tillbaka strömmar vi föreläsningarna live på webben och det upplägget passar ju extra bra just nu, kan man säga.

Genom att låta forskare dela med sig av sina resultat till allmänheten via dessa populärvetenskapliga föreläsningar vill JU och Folkuniversitetet förbinda samhället med den akademiska världen.

– Tanken är att föreläsningarna ska vara hyfsat korta och möjliga att gå på även utan några särskilda förkunskaper. De ska vara en möjlighet för alla att kika in i forskarvärlden helt enkelt, berättar Carl-Johan Svensson och Joakim Öberg.

På grund av pandemin kommer de fyra första föreläsningarna enbart hållas digitalt, de kommer att strömmas live. Håll sedan koll på ju.se/offentliga hur fortsättningen blir.

Offentliga föreläsningar arrangeras av JU tillsammans med Folkuniversitetet. Föreläsningarna är på olika sätt kopplade till JUs forsknings- och intresseområden och är helt kostnadsfria att besöka.
Se hela programmet, läs mer om föreläsningarna och hitta livestreaming på ju.se/offentliga.

2021-08-27