Lyckad hållbarhetsfestival på JU

Vegansk matkväll på Kvarteret Ödlan i Jönköping under Jönköping Universitys hållbarhetsfestival.

Det kom mycket folk till den veganska matkvällen på Kvarteret Ödlan i Jönköping. Det var ett event under hållbarhetsveckan på Jönköping Univeristy.

Den 27 september till 1 oktober anordnades Jönköping University Sustainability Festival. På programmet stod bland annat lunchwebbinarier med experter inom exempelvis FN:s Agenda 2030 samt flera fysiska event.

Guénola Nonet, ordförande i Jönköping University Sustainability Network.

Guénola Nonet, ordförande för Jönköping University Sustainability Network.

Hållbarhet är en viktig del av JU:s strategiarbete och syftet med festivalen är att under en vecka samlas och nätverka om hur man kan påskynda en övergång mot en mer hållbar framtid.

- Allt har fungerat bra och vi är tacksamma för SSAs hårda arbete och goda kommunikationsinsatser om festivalen. Deras engagemang gjorde att många studenter kom till de olika evenemangen och att festivalen blev mer levande och inkluderande, säger Guénola Nonet, ordförande för JU Sustainability Network, som anordnar festivalen.

I början av hållbarhetsveckan hölls Innovation Race där cirka 180 studenter vid Jönköping International Business School (JIBS), Jönköping University, tävlade om att under 24 timmar ta fram nya, hållbara lösningar till sju företag. Det vinnande laget bestod av Malin Dahlström, Hanna Lundgren, Rebecka Markinger och Julia Redgård.

Presenterade ett nytt koncept

Studenterna presenterade ett nytt koncept för Svero Lifting AB med fokus på gemensam ekonomi och uthyrning av produkter. På så vis kan företagets produkter användas till sin fulla potential, i stället för att stå oanvända under långa perioder.

- De 24 timmarna var utmanande men också väldigt roliga och lärorika. Det var härligt att få den här bekräftelsen från juryn och att se att vårt hårda arbete lönade sig. Vi hade tur som fick ett så inspirerande och intressant case från SVERO, säger Malin Dahlström.

Hållbarhetsfestivalen innehöll även fysiska events, såsom fruktsafari på Rudenstams, visning av JU:s stadsodling och filmvisning på campus med veganpizza som tilltugg.

Carlotta Schäfer, ordförande för SSA på JU.

Carlotta Schäfer, ordförande för SSA vid Jönköping University.

Studenter anordnade vegansk matkväll

SSA (Students for Sustainable Action) på JU höll i flera programpunkter under hållbarhetsveckan och bjöd bland annat in till en vegansk matkväll på Kvarteret Ödlan i Jönköping. Förutom matlagning diskuterades matbranschens påverkan på klimatet.

- Mat är en stor hållbarhetsfråga och vi ville utmana och inspirera nyblivna veganer genom att ge förslag på nya veganska maträtter. Det var ett fint, gemenskaphetsbyggande event, säger Carlotta Schäfer, ordförande för SSA.

Hennes tips för att äta mer hållbart är att laga mat efter säsong, handla regionala råvaror och välja en växtbaserad kost. Den helt igenom veganska menyn för kvällen bestod av asiatisk wok, bulgarisk dipsås med bröd och svenska chokladbollar.

Återvann saker på ett nytt sätt

SSA höll även i eventet City quest på Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) där deltagarna fick lösa uppgifter, som att matcha rätt flagga med olika könsidentiteter och sexuella läggningar. På en annan station skulle de återvinna saker på ett nytt sätt. Ett lag tillverkade exempelvis en fågelholk av en chipsburk och ett annat lag gjorde en vattenkanna av en ketchupflaska.

Hållbarhetsveckan avslutades på fredagskvällen med dans och musik på Kvarteret Ödlan med en dj på länk.

Läs mer om JU Sustainability Network via den här länken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om SSA via den här länken Öppnas i nytt fönster.

Juryns motivering, Innovation Race

”Studenterna har verkligen satt sig in i Svero Liftings produkter och erbjudande och visar hur ett företag med ett starkt varumärke med produkter av hög kvalitet och lång livslängd kan utnyttja detta för att erbjuda sina kunder samma värde, men i en mer hållbar lösning baserad på en cirkulär ekonomi. Det är ett bra exempel på avancerade och säkerhetskritiska produkter, där tillverkaren måste vara en integrerad del i en delningsekonomi för att skapa ett ännu starkare värdeförslag för dess kunder."

 

Deltagande företag

SVERO Lifting

Circular Centre

Marker Square

Swegon

Science Park

Ömangruppen

Recaremed

2021-10-06