40 företag samlade på Jönköping University under NextStep

Årets upplaga av karriärmässan NextStep gick av stapeln på torsdagen den 5 maj. 40 företag, från Sverige och utomlands kom till Campus Arena, Jönköping University (JU) för att träffa JU-studenter och prata om de karriärmöjligheter som väntar dem efter examen.

Karriärmässan NextStep slog upp dörrarna klockan 10.00 på torsdagen den 5 maj och inom en halvtimme var Campus Arena fylld av JU-studenter, ivriga att nätverka med representanter från de 40 olika företag som ställde ut där.

NextSteps projektledare Ebba Blomberg och Johanna Nordgren var glada över att karriärmässan kunde genomföras som ett fysiskt evenemang efter coronapandemin.

NextStep är en årlig mässa som organiseras av JIBS studentförening (JSA) och har arrangerats sedan 1994. Johanna Nordgren är en av projektledarna för årets mässa och var glad över att se att NextStep äntligen kunde genomföras på Campus Arena.

– Vi hade ursprungligen tänkt hålla mässan i mars, men vi flyttade den till maj för att säkerställa att vi inte påverkades så negativt av coronapandemin. Det är så viktigt för studenter att få träffa företag ansikte mot ansikte och få en bra nätverksupplevelse, förklarar hon.

De JU-studenter som deltog i mässan kunde gå på ett frukost-Q&A som hölls av riskkapitalisten och VD:n för Wellstreet, Mikael Wintzell, och lyssna på andra föreläsningar som hölls av det tyska HR-konsultföretaget Personio och av Science Park i Jönköping. Studenterna kunde också boka personliga "kontaktsamtal" med företag under hela dagen.

Networking for the future

Giovanni Hanna, andraårsstudent på Civilekonomprogrammet vid Jönköping International Business School, konstaterade att mässan hjälpt honom att ringa in vad han vill göra efter examen.

– Slutmålet är att starta eget men jag siktar på att få lite arbetslivserfarenhet först och är intresserad av redovisning. Jag har pratat med RSM och KPMG, och de har hjälpt mig att få en bättre bild av vad de gör och vad man kan förvänta sig när man börjar jobba.

Olle Nilsson, KPMG Partner i Jönköping, har deltagit som utställare på NextStep-mässan i flera år och uppskattar att träffa studenterna här.

– Jag tycker att de är duktiga, visar stort intresse och kommer med bra frågor. De är ivriga att komma igång med sina karriärer. En del internationella studenter som vi har träffat idag är oroliga över att de inte pratar svenska, men det behöver de inte vara. Företag som KPMG har engelska som företagsspråk och speciellt på våra kontor i Sveriges större städer finns stora jobbmöjligheter för Jönköping Universitys internationella studenter, säger han.

NextStep-mässan avslutades med en bankett på torsdagskvällen på Elite Hotel för utställare och studenter.

Olle Nilsson från KPMG pratar med studenter på NextStep. "Jag gillar att träffa dem, de är talangfulla, visar stort intresse och kommer med bra frågor."

Giovanni Hanna, andraårsstudent på Jönköping International Business School, pratade med revisionsbyrån RSM om karriärmöjligheter efter sina civilekonomstudier.

Från vänster Hugo, Emma och Matilda som studerar internationell ekonomi. – Jag pratade med PWC i dag och upptäckte att de erbjuder många andra jobbmöjligheter än att jobba med redovisning, säger Matilda.

2022-05-06