Sommarskola i Gränna för mexikanska ungdomar

Mellan den 4 - 31 juli deltog ett fyrtiotal mexikanska ungdomar i åldern 16–18 år i historiens första Jönköping University Youth Summer School. Den fyra veckor långa sommarkursen gav dem en introduktion i svensk kultur, hållbarhetsfrågor, hur svenska företag arbetar med hållbar utveckling och - inte minst – en upplevelse att minnas för livet.

De mexikanska studenterna fick fira svensk midsommar

Sommarskolan arrangerades av Jönköping University Enterprise (JUE) som är ett helägt dotterbolag inom Jönköping University (JU) med uppdrag att tillhandahålla så kallad pathway utbildning. Verksamheten bedrivs på JU:s Campus Gränna och det var också där sommarskolan gick av stapeln. De 38 studenterna kom från skolan Technológico de Monterrey i Monterrey, Nuevo León i Mexico.

-Vi har verkligen sett fram emot den här sommarskolan. Vi hade för avsikt att genomföra den redan sommaren 2020 men då kom pandemin emellan, säger Josipa Morén, operativ chef och utbildningschef på JUE.

Enligt Josipa Morén erbjuder Youth Summer School internationella ungdomar möjligheten att uppleva Sverige och Jönköping men också att få prova på studier i akademisk miljö. Kanske har man en dröm om att studera på högskola utomlands men känner sig osäker. Sommarskolan ger en introduktion till det svenska samhället och till högskolevärlden som sådan. Detta är också något studenterna själva kan intyga:

-Jag visste nästan ingenting om Sverige innan jag kom hit. Det är fantastiskt att få uppleva en kultur som är så olik vår egen. Sverige är definitivt mer strukturerat och utvecklat än Mexico. Jag hade hört talas om naturen och visste att Gränna var en liten ort. Nu vet jag att Jönköpingsregionen är full av aktiviteter och att högskolan håller mycket hög standard. Vi uppskattar också vädret här, det är inte alls så varmt som i Mexico vilket gör det möjligt att vara mer aktiv här, säger Natalia Montero Acevedo som deltagit i sommarskolan.

Det har varit intensiva veckor för deltagarna. Kursen fokuserar på entreprenörskap och hållbarhet där praktiska och teoretiska moment varvas. Under de fyra veckorna har studenterna deltagit i aktiviteter med koppling till den svenska kulturen, entreprenörskap samt Agenda 2030.

-Vi har lärt oss mycket om hållbar utveckling, speciellt om hur ni arbetar med det här i Sverige. Sverige är ett mycket hållbart land. Den här erfarenheten kommer hjälpa oss att våga tro på en framtid där utveckling och mognad inkluderar hållbarhet och en grönare planet, säger Natalia.

Vid sidan av studierna har de också att fått delta i flera studiebesök inom Jönköpings kommun, samt en resa till Vadstena och ett två dagar långt besök i Stockholm.

-Vi älskar Sverige! Jönköping och Gränna är så vackert. Vi har varit på museum, på Visingsö och så har vi naturligtvis fikat! Maten i Sverige är toppen och alla människor vi mött är så trevliga. Mest imponerad är jag nog av naturen, det är otroligt vackert i Sverige och mycket olikt Mexico. Polkagrisar var en ny och mycket trevlig erfarenhet. Våra väskor är fyllda av olika polkagrisar att ta med hem till familj och vänner. Jag är också imponerad av butikerna här i Gränna, allt är så vackert exponerat, berättar Natalia.

Christina Dahlen D’Cruz har varit anställd på JUE sedan starten och undervisar normalt pathway studenter som saknar behörighet i engelska. Under sommaren har hon varit en av lärarna vid sommarskolan.

-Det känns fantastiskt att få delta i det här. Det här är något helt annorlunda och nytt för mig och ungdomarna är så positiva och taggade. Det är en enorm erfarenhet för dem och för många är det första gången de är utomlands på egen hand. De har fått se ett helt nytt land. Resor betyder mycket för mig personligen och jag hoppas att erfarenheten gör dem sugna på att utforska världen. Jag hoppas också att de tar med sig inspiration från Sverige och svenska företag avseende hållbarhets- och miljöfrågor, säger Christina.

Fakta:

  • Bolaget Jönköping University Enterprise (JUE) bedriver utbildning inom Jönköping University. JUE:s uppdrag är att tillhandahålla pathway utbildning. för internationella studenter som behöver fördjupa sina kunskaper i språk, matematik och naturkunskap för att bli behöriga till högre studier. Målet med Pathway Programmes är även att förbereda studenterna för ett liv i Sverige och högre studier på svenskt universitet eller högskola.
  • Tecnológico de Monterrey, grundat 1943, är ett privat, icke vinstdrivande universitet med huvudcampus i Monterrey, Nuevo León, Mexico och med totalt 29 campus i Mexico. Vid lärosätet finns den tredje bästa handelshögskolan i Mexico och det är ett av totalt 45 universitet i världen med fem QS-stjärnor.
2022-08-09