Anna Ekström besökte JU

Måndagen den femte september besökte utbildningsminister Anna Ekström Jönköping University (JU). Syftet med besöket var att få en inblick i JU:s verksamhet samt att tala inför studenter och personal.

Anna Ekströms besök på JU inleddes på Hälsohögskolan (HHJ), där rektor Agneta Marell presenterade lärosätet.

- Det är mycket glädjande att statsrådet Anna Ekström, vår utbildningsminister, valt att besöka oss på JU, säger Agneta Marell.

Efter det pratade Marie Ernsth Bravell, vd och akademisk ledare vid Hälsohögskolan, om JU:s planerade tandläkarutbildning och vad som gör den unik från de andra tandläkarutbildningarna som bedrivs i Sverige.

- Jag har hört mycket om hur högskolan hoppas att få en tandläkarutbildning och det ska bli intressant att följa den ansökan. Det var en väldigt intressant dragning och det är ju ingen tvekan om att vi har ett stort behov av tandläkare i Sverige, säger Anna Ekström.

"En unik utbildning"

Ministerbesöket fortsatte sedan till ortopedingenjörsutbildningen på HHJ, där Nerrolyn Ramstrand, Europas första professor i ortopedteknik, och Saffran Möller, universitetslektor, visade exempel på modern protesteknik. Med var även Emil Lindbom, student på YH-utbildningen till ortopedtekniker och själv benamputerad efter en cancersjukdom som barn. Han demonstrerade hur proteserna fungerar i praktiken.

Anna Ekström, Rachel De Basso, Agneta Marell, Nerrolyn Ramstrand och Carina Ödebrink (riksdagsledamot för S)

Universitetsadjunkt Michael Ceder visade hur man 3D-skannar kroppsdelar och försöksperson var regionrådet Rachel De Basso (S) – tjänstledig från sin tjänst som universitetslektor på Hälsohögskolan – som lånade ut sin ena fot.

- Jag fick träffa världsledande forskare och fick se en utbildning som är väldigt viktig för Sverige och för Norden. En unik utbildning där man ser till att den som är protesbärare får en så bra och välfungerande protes som möjligt. Det var särskilt intressant att träffa en student som läser här och som själv har en protes, och som kunde berätta hur viktig verksamheten är, säger Anna Ekström.

Vid fikabordet.

"Väldigt roligt att få en liten uppfräschning"

Efter studiebesöket på Hälsohögskolan styrdes färden mot Högskolebiblioteket där det väntade fika och möte med representanter från Jönköping International Business School (JIBS) och Tekniska högskolan (JTH). JIBS representerades av Johan Klaesson, professor i nationalekonomi och utbildningschef. Från JTH deltog Ingrid Wadskog, vd och akademisk ledare, samt Linda Bergqvist, samverkanschef. Samtalet handlade bland annat om JU:s forskning om entreprenörskap och regional utveckling.

- Jag har i många år följt framför allt den ekonomiska forskningen som har skett här och det var väldigt roligt att få en liten uppfräschning av vad som har hänt på det området, säger Anna Ekström.

Anna Ekström pratar inför studenter och personal.

"Alltid häftigt att komma till Jönköping"

Efter samtalen med JU-representanter berättade utbildningsministern om regeringens prioriteringar inom högre utbildning för en samlad skara av studenter och personal – med möjligheten att ställa frågor.

- Det har varit en väldigt intressant dag och väldigt roligt att komma hit! Jag har ju varit i lokalerna tidigare och jag måste säga att speciellt biblioteket hör ju till en av Sveriges finaste biblioteksbyggnader. Och sen är det alltid häftigt att komma till Jönköping och högskolan som ligger så otroligt vackert vid vattnet, säger Anna Ekström.

- Extra uppskattat var att Anna tog sig tid att prata med och till studenter och medarbetare och gav möjlighet till frågor. Statsrådets kunnande i forsknings- och utbildningsfrågor bidrog dessutom till intressanta och uppskattade samtal, avslutar Agneta Marell.

2022-09-07