Jönköping University med i prestigefylld världsranking

För första gången är Jönköping University (JU) med på Times Higher Educations rankning över världens främsta lärosäten. På årets ranking är 1799 lärosäten i 104 länder rankade och JU hamnar på plats 601-800 i världen och tolfte plats i Sverige.

Campus i höstskrud

Foto: Patrik Svedberg

Times Higher Education World University Rankings (THE-rankingen) startade 2004 och räknas som en av de tre viktigaste och mest prestigefyllda internationella högskole- och universitetsrankingarna. Lärosäten i världen utvärderas utifrån fem olika kriterier: undervisning, forskning, citeringar, internationalisering och näringslivsfinansiering. De tre förstnämnda områdena har störst tyngd, och står för 30% vardera.

JU:s starkaste område är internationalisering, där högskolan hamnar på topp 400 i världen – och åtta i Sverige, strax efter Stockholms universitet.

- Det är mycket glädjande att för första gången komma med på THE-rankingen som räknas som en av de främsta i världen. Det är extra roligt att vi direkt kom med på den övre halvan. Rankingen visar att vår forskning, undervisning och vårt arbete med internationalisering håller god klass inte bara i jämförelse med svenska lärosäten, då vi bara har universitet före oss, utan även internationellt, säger rektor Agneta Marell.

Länk till Times Higher Education World University Ranking

Fakta

Bland internationella lärosäten inom samma rankingspann som JU finns bland annat Åbo Akademi (Finland), University of Houston (USA), University of Johannesburg (Sydafrika), Université de Strasbourg (Frankrike) och Università degli Studi di Parma (Italien).


Totalt finns det drygt 20 000 lärosäten i världen.


Svenska lärosäten på rankingen

1. Karolinska institutet

2. Lunds universitet

3. Uppsala universitet

4. Kungliga tekniska högskolan

5. Stockholms universitet

6. Göteborgs universitet

7. Chalmers tekniska högskola

7. Linköpings universitet

9. Sveriges lantbruksuniversitet

10. Örebro universitet

10. Umeå universitet

12. Jönköping University

13. Karlstad universitet

 

(Chalmers och Linköpings universitet delar sjunde platsen och Örebro och Umeå universitet delar tionde platsen)

Kontakt

2022-10-13