Sveriges bästa mellanstadielärare är en JU-alumn

Therese Damberg, som läste Grundlärarprogrammet inriktning årskurs 4–6 mellan 2015 – 2019 på Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) vid Jönköping University (JU), utsågs den 10 oktober till Sveriges bästa mellanstadielärare.

Under Lärargalan, som hölls på Konserthuset i Stockholm den 10 oktober, deltog 700 lärare från hela Sverige. En av dessa var Therese Damberg som var nominerad som Årets mellanstadielärare. Det är elever som nominerar lärarna och i år kom det sammanlagt in nästan 47 000 nomineringar. För kategorin Årets mellanstadielärare inkom det knappt 10 000 nomineringar från hela Sverige och vinnaren blev alltså Therese Damberg.

– Helt overkligt. Så stort. Jag har inte förstått det ännu. Men jag känner en oerhörd tacksamhet gentemot mina elever. Denna hyllning får jag från dem, finare pris kan man inte få. Jag vet inte hur lång tid det kommer ta innan jag har greppat vad som faktiskt har hänt, säger Therese.

I augusti började Therese jobba på Torpaskolan i Jönköping, men det är hennes elever på Kunskapsskolan, där hon jobbade tre år efter examen, som nominerade henne. Therese tror att en av anledningarna till nomineringarna är att hon ser alla barnen.

– Jag ser mina elever och bjuder på mig själv som person. Vi pratar mycket om det tillsammans, speciellt med mina nya elever, vikten av att se varandra på riktigt. Vi har roligt tillsammans och vi kämpar tillsammans för att nå målen. Relationen till mina elever är A och O, därefter kommer lärandet automatiskt. Jag intresserar mig för eleverna och deras intressen och bryr mig på riktigt, säger hon.

Alex Larsson Nilsson, Linnea Engdahl, Therese Damberg, Molly Fältskog och Colin Larsson Nilsson vid Lärargalan.

Elever till pristagarna deltog vid ceremonin. Från vänster: Alex Larsson Nilsson, Linnea Engdahl, Therese Damberg, Molly Fältskog och Colin Larsson Nilsson.

”Priset betyder oerhört mycket, det betyder att jag gör något rätt”

För Therese handlar utmärkelsen bland annat om att ge eleverna en chans att göra sin röst hörd, att deras röster är det viktigaste vi har. Hon menar också att utmärkelsen är ett kvitto på att hon som person är rätt för yrket.

– Jag är glad över att detta pris också handlar om mig som lärare och person. Det handlar inte om att jag har de bästa knepen för hur man bedriver en god ämnesundervisning. Det handlar om att jag, läraren Therese, gör ett bra jobb för att jag är jag. Det är väl detta jag ska försöka ta med mig som en boost till mig själv, att jag är grym som lärare, säger hon.

Hennes egna motivatorer till att vara en bra lärare är flera. Hon lyfter alla vuxna på skolorna som dagligen arbetar med barnen, som alltid vill deras bästa. Att vara en del av ett team som arbetar för att eleverna ska bli sina bästa jag. Men framför allt är det barnen som motiverar henne.

– Jag tänker ju på deras bästa, och det är självklart att alla ska ha en bra lärare! Hur man är bra skiljer ju så klart sig från person till person. Men jag tänker på alla mina förebilder från min egen skolgång som lärde mig vad trygghet i skolan är, hur man gör en uppställning eller hur man vågar prata om sådant som är jobbigt, avslutar Therese Damberg.

Elevernas motivering:

”Therese är en helt underbar lärare, hon får en att förstå och hon är väldigt förståelig och om man har svårt så ger hon många chanser istället för att ge upp. Hon är inte bara bra på att undervisa hon är också bra att prata med, det är lätt att prata med henne och hon kan få en känna en värd allt man har kämpat för och får en att kämpa på. Om du har en dålig dag så kommer världens största glädjespridare och får en att le. Therese är som solen för hon skiner alltid över oss och får oss att skina.”

Juryns motivering:

”För att hon gör allt hon kan för att nå varje elev och få dem att tro på sig själva. För att hon ser alla och finns där på riktigt i alla lägen. Therese gör det där extra som gör att eleverna minns henne och hennes undervisning.”

2022-10-14