JU-professor på middag med kungafamiljen

Fredag den 20 januari bjöd Kungaparet in till Sverigemiddag på Kungliga slottet. Årets middag blev inledningen på jubileumsåret 2023 som uppmärksammar H.M. Konungens 50 år på tronen samt 500-årsminnet av valet av Gustav Vasa till Sveriges kung. En av de utvalda gästerna var Charlotta Mellander, professor i Nationalekonomi vid Jönköping International Business School.

Charlotta Mellander, professor vid JIBS var en av gästerna på Sverigemiddagen

Sverigemiddagen infördes 2013 med anledning av Kungens då 40 år vid tronen och hålls årligen för att uppmärksamma personer som har gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt. Till middagen bjuds gäster in från alla Sveriges län, inklusive landets samtliga landshövdingar. Inför middagen har landshövdingen i varje län haft i uppdrag att skicka in förslag på personer som har eller har haft stort inflytande på länets samhällsutveckling under kungens 50 år som regent. Kungen har sedan valt ut vilka som ska bjudas in av de föreslagna personerna. Charlotta Mellander var alltså en av kvällens gäster och hon känner sig hedrad och glad över att ha blivit utvald.

-Det känns naturligtvis ärofyllt att få lov att komma med i ett så fint sällskap där så många har gjort intressanta saker. Jag skickar en tacksamhetshälsning till Jönköpings läns landshövding Helena Jonsson som lät mig vara nominerad till middagen, säger Charlotta.

Under kvällen fick de drygt 200 gästerna bland annat njuta av en konsert i Rikssalen på Kungliga Slottet. Konserten avslutades med att Arméns musikkår för första gången framförde en nyskriven jubileums­marsch, skriven till Kungens ära med anledning av jubileumsåret 2023. Middagen, komponerad av Årets Kock 2022 Jessie Sommarström, var naturligtvis huvudnumret och inleddes med ett tal av Kungen. Enligt Charlotta ett både uppskattat och roligt sådant där han bland annat refererade till middagen som ”en trevlig paus från det ordinarie fredagsmyset” men samtidigt uppmanade gästerna att återgå till ordinarie arbeten på måndag – ”för utan er stannar Sverige”.

Spännande mix av gäster

Charlotta uppskattade mixen av människor vid middagen. Vid Charlottas bord satt Riksmarskalk Fredrik Wersäll, Erik Berndalen, tonsättare, Berit Högman, landshövding i Västernorrland, Ingvar Pettersson, ekologisk lantbrukare, Linda Miranda, chef för Linköpings Science Park, Statsfrun grevinnan Anna Hamilton samt Thomas Jonsson, gift med kommundirektören i Skellefteå Kristina Sundin Jonsson.

-Det är ju en mix av människor som gör spännande saker i respektive län. Vi pratade om allt mellan himmel och jord under middagen. Naturligtvis även om min forskning och allt spännande vi gör på JU, säger Charlotta.

Hon sammanfattar det hela som ett mycket trevligt och välarrangerat evenemang.

-Kungafamiljen gav ett mycket trevligt intryck. Och att vara på slottet var en häftig känsla! Det sitter så gamla anor i väggarna och miljöerna är otroligt vackra. Hela kvällen var välarrangerad och både program och gästerna var intressanta, avslutar Charlotta Mellander.

Foto: Jonas Borg/Kungl. Hovstaterna, Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Gäster Jönköpings län:

  • Landshövding Helena Jonsson och herr Göran Johansson
  • Överste Michael Ginér Chef för Försvarsmakettens säkerhetsinspektion och fru Catharina Ginér
  • Hedersdoktor Christina Hamrin, Stiftelsen Hamrins Foundation och major Lars Swärd
  • Professor Charlotta Mellander, Nationalekonom vid Jönköping International Business School och herr Magnus Mellander
2023-01-24