2 000 gymnasieelever besökte Framtidsmässan på Jönköping University

Gymnasieelever på Framtidsmässan vid Jönköping Univeristy.

Omkring 2 000 gymnasieelever kom till Framtidsmässan i Campus Arena vid Jönköping University. Tre av dem var, från vänster: Beatrice Samuelsson, Alicia Leander och David Moreau Persson, som läser teknikprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping.

Cirka 2 000 gymnasieelever från Jönköpings kommun besökte Framtidsmässan i Campus Arena vid Jönköping University den 26 januari. Där fick de information om vad de kan läsa vidare till efter gymnasiet från 30 lärosäten och andra utbildningssamordnare.

Gymnasieelever på Framtidsmässan.

De 30 utställarna på Framtidsmässan informerade besökarna om eftergymnasiala utbildningar.

Framtidsmässan, som anordnas av Jönköping University i samarbete med de kommunala gymnasieskolorna i Jönköpings kommun var tillbaka på JU efter två års uppehåll på grund av coronapandemin. Merparten besökare var gymnasieelever, men även eleverna från kommunens folkhögskolor var inbjudna. Syftet med mässan är att inspirera eleverna till att läsa vidare genom att visa vilka möjligheter de har inför sina framtida studie- och yrkesval. Jönköping Universitys fyra fackhögskolor hade även informationspass och rundvisningar för eleverna.

Först sabbatsår, sen Jönköping University

Beatrice Samuelsson och Alicia Leander som läser teknikprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping säger att de kommer att ta ett eller ett par sabbatsår efter gymnasiet och sedan välja Tekniska Högskolan (JTH).

- Jag känner många som både studerar och som har studerat på JTH och de rekommenderar mig att läsa där. De säger att det är en bra skola med bra lärare. Sedan är det bra att man inte behöver flytta för att läsa en högskoleutbildning, säger Alicia Leander.

Beatrice Samuelsson håller med och framhåller även att JU verkar ha ett väldigt bra studentliv med god sammanhållning. Hon nämner att hon har sett bilder och filmer från JU:s inspark och att det ser väldigt roligt ut. Deras klasskompis, David Moreau Persson, är inne på att läsa en ekonomisk utbildning på JIBS. Även han har hört bra saker om JU och JIBS och han tycker att lärosätet har växt och utvecklats mycket genom åren. De tycker att Framtidsmässan gav dem en bredare bild av vilka utbildningar de kan söka när ansökan öppnar den 15 mars, även om det dröjer ett år eller två för dem.

"Vill gå igenom utbildningarna i god tid"

Berkant Hasan som läser andra året av teknikprogrammet på ED kom till mässan för att få veta mer om utbildningarna och möjligheterna som finns på JTH. Han var särskild intresserad av programmen civilingenjör i datateknik och Sustainable supply chain management. Han var en av få gymnasieelever från årskurs två på mässan och berättar att han gick dit på en håltimme.

- Jag vill kunna gå igenom utbildningarna i god tid innan jag bestämmer mig för vad jag ska söka, säger han.

Projektledaren Åsa Idrén tyckte det var roligt att det kom så många besökare. Hon pratade med flera utställare, som framhöll att många gymnasieelever hade visat stort intresse för deras utbildningar och att det var god stämning på mässgolvet.

Studentambassadör och gymnasieelever på Framtidsmässan vid Jönköping University.

Studentambassadören Evelina Blomqvist berättar för ED-eleverna Berkant Hasan och Erika Le, om utbildningar på JU.

Åsa Idren, projektledare för Framtidsmässan, och Denise Permerud, teamledare för studentrekryteringsteamet vid Jönköping University,

Åsa Idren, projektledare för Framtidsmässan, och Denise Permerud, teamledare för studentrekryteringen vid Jönköping University var nöjda med mässan.

Jönköping Universitys utbildningar hittar du här

2023-01-27