JIBS-forskare prisas med en miljon kronor

Per Davidsson, professor i entreprenörskap vid Jönköping International Business School (JIBS), har utsetts till 2023 års vinnare av Global Award for Entrepreneurship. Priset är världens mest prestigefyllda utmärkelse inom entreprenörskapsforskning med en prissumma på 100.000 euro. Davidsson tilldelas priset för sin roll som pionjär och nätverksbyggare inom entreprenörskapsforskningen.

Per Davidsson har utsetts till 2023 års vinnare av Global Award for Entrepreneurship.

– Jag är ödmjuk och hedrad. Global Award for Entrepreneurship Research är den finaste utmärkelsen du kan få som entreprenörskapsforskare. Det är definitivt en höjdpunkt i min karriär, säger Per Davidsson.

Per Davidsson är en av världens främsta och mest citerade entreprenörskapsforskare och en nyckelperson i uppstarten och den tidiga utvecklingen av JIBS. Han är känd för sin omfattande forskning inom nyföretagande och företagstillväxt och hur dessa typer av företagande påverkar samhället i stort och även skapar arbetstillfällen. Samtidigt som han är knuten till JIBS är han sedan 2004 även professor vid Queensland University of Technology (QUT) i Brisbane, Australien.

Pionjär och samhällsbyggare inom entreprenörskap

Enligt motiveringen har professor Davidsson spelat en central roll för att skapa ett levande och globalt nätverk av entreprenörskapsforskare. Genom att sammanföra forskare från hela världen har Per Davidsson möjliggjort möten och synergier mellan forskare vilket gjort entreprenörskapsforskningen till ett levande och väl ansett område med vetenskaplig tyngd.

– Jag är särskilt glad över att motiveringen betonar nätverksbyggandet eftersom det är något jag har lagt ner mycket arbete på under hela min karriär, säger Per Davidsson.

Nätverksbyggande är fortsatt en stark drivkraft hos Per Davidsson. För tillfället främst i samband med hans nuvarande passion, forskning och forskingssarbeten inom ”external enablement”, dvs hur förändringar i företagsmiljön skapar möjligheter för entreprenörer att initiera och förbättra nya affärsverksamheter.

Pressmeddelande från Entreprenörskapsforum

Global Award for Entrepreneurship Research instiftades 1996 av Entreprenörskapsforum och Institutet för Näringslivsforskning (IFN), medfinanisär är Vinnova. Priset delas ut årligen och består av statyetten "Guds hand", skapad av den svenske skulptören Carl Milles, och en prissumma på 100 000 euro. Per Danielsson kommer formellt att ta emot priset och hålla en föreläsning vid en ceremoni på Operaterassen i Stockholm den 29 maj.

2023-03-14