JU Solar Team mötte Jönköpings näringsliv

JU Solar Team.

Johannes Söderberg, Rasmus Johansson och Emil Gustafsson representerade JU Solar Team på näringslivseventet Godmorgon Jönköping.

JU Solar Team berättade om sin nya solbil Axelight och tävlingen Bridgestone World Solar Challenge på näringslivseventet Godmorgon Jönköping på Kulturhuset Spira den 12 maj.

- Vi siktar på att vinna, säger Emil Gustafsson i solbilsteamet.

Näringslivseventet Godmorgon Jönköping på Spira.

Det var fullbokat på Godmorgon Jönköping, vilket innebär en pubilk på cirka 160 personer.

JU Solar Team har tagit ett steg bort från de tidigare solbilarna på JU och tillverkat en strömlinjeformad solbil av så kallad bulletmodell. Den är smalare, lättare och snabbare.

- Eftersom det är ett nytt koncept har vi fått kämpa mycket med mekaniken. Det har varit mycket nytt att testa och en del barnsjukdomar att hantera som inte har förekommit med de tidigare solbilarna, säger Johannes Söderberg som representerade JU Solar Team på Spira tillsammans med Rasmus Johansson och Emil Gustafsson.

Extra låg tyngdpunkt

Den nya solbilen som heter Axelight har bara tre hjul, vilket minskar rull- och luftmotståndet, men ökar behovet av stabilitet.

- Det gör att bilen måste ha extra låg tyngdpunkt, säger Rasmus Johansson.

De tror att fler lag än dem kommer att köra bulletformade bilar i årets Bridgestone World Solar Challenge i Australien, som körs den 22-29 oktober. De känner att de är på god väg med solbilen och hellre att de upptäcker fel nu när de har tid på sig att åtgärda dem än senare. Nu väntar en intensiv provkörningsperiod av bilen, bland annat på testanläggningen Asta Zero utanför Borås.

Tufft motstånd från Nederländerna och Belgien

De berättade i Gordmorgon Jönköping att det svåraste med att bygga en solbil är att det är så många tekniska moment som man inte tänkt på. De kör för guld, men räknar med tufft motstånd från i första hand lagen från Nederländerna och Belgien. Axelight kan teoretiskt komma upp i 170 km/h, men en mer rimlig topphastighet är 130 km/h och snitthastigheten väntas ligga på cirka 90 km/h.

Läs mer om JU Solar Team här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Bridgestone World Solar Challenge här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Delar av JU Solar Team i intervju.

Johannes Söderberg och Emil Gustafsson från JU Solar Team blev intervjuade av Håkan Montelius under Godmorgon Jönköping.

2023-05-15