Internationella ungdomar på sommarskola i Gränna

Jönköping University Enterprise i Gränna har genomfört sommarskola under juli för internationella ungdomar. Det är främst mexikanska elever i åldrarna 16–18 år från privata gymnasieskolor som kom till Sverige för att lära sig mer om hållbarhet, entreprenörskap, svensk kultur och akademisk färdighet.

Atala och Miguel från Mexiko var med på JU Youth Summer School

För andra året tar Jönköping University Enterprise (JUE) emot ungdomar till Jönköping University Youth Summer School. JUE är ett dotterbolag inom Jönköping University (JU) med uppdrag att tillhandahålla framför allt språkutbildning till blivande studenter. Huvudsyftet med sommarkurserna är att få fler internationella ungdomar intresserade av att studera på JU. Redan idag är JU ett av Sveriges mest internationella lärosäten och JUE stöttar denna profil med sin unika karaktär.

– Vi startade idén med sommarskola för ett par år sedan. Vi ger eleverna nya erfarenheter och kan vi få några av dessa studenter att välja att komma tillbaka till JU och läsa sina studier i Jönköping bidrar vi till JU:s mål. Dessa studenter studerar på högkvalitativa gymnasieskolor i framför allt Mexiko och är mycket bra på engelska och studievana på en hög nivå. Några från förra årets sommarskola är intresserade av att komma tillbaka och läsa sina akademiska studier här på JU, säger Christina Dahlén D´Cruz som är koordinator för kursen och engelsklärare på JUE.

Inblick i den svenska kulturen och dans runt midsommarstången

Christina berättar att det är mycket givande att arrangera dessa kurser där ungdomarna får en möjlighet att uppleva ett annat land och kultur samt förstå hur det är att läsa utomlands. Att komma från en storstad i Mexiko till lilla Gränna kan vara svårt att greppa.

– Jag har alltid drömt om Skandinavien, och att komma till Gränna är som att komma till en saga. Det är så mysigt och vackert! När jag fick höra talas om denna utbildning på min skola sökte jag direkt, säger Miguel Barajas från skolan PrepaTec.

Det är en intensiv fyraveckorskurs för deltagarna. Kursen fokuserar på hållbarhet, entreprenörskap, svensk kultur och akademiska färdigheter där teori blandas med praktik och studiebesök. Miguel Barajas från gymnasieskolan PrepaTec och Atala Izaguirre från skolan IEST Anáhuac firar denna dag en något försenad midsommar.

Dans runt midsommarstången

– Vi har fått binda blomsterkransar och snart ska vi dansa runt midsommarstången med danser som Björnen sover och Små grodorna. Det är lite konstigt, men väldigt roligt! Det är så rent här, så vi har tur som får komma hit och lära oss. Ni svenskar tänker på Agenda 2030 i er vardag, som till exempel med sopsortering. Bara genom att titta på hur ni bygger upp era städer ser vi att allt fungerar bättre här än hemma, säger Atala Izaguirre.

Kursen fortsätter med besök i Stockholm där de ska besöka olika muséer och företag innan avslutning och examination i Gränna. När deltagarna sedan återvänder till sina hemländer har de fått med sig nya erfarenheter kring allt från att studera på en högskola till svensk kultur och hållbarhet. Förhoppningsvis med tankar kring att återvända till JU för akademiska studier.

Två olika sommarskolor
Bolaget Jönköping University Enterprise (JUE) bedriver utbildning inom Jönköping University (JU) och har två olika sommarskolor: Pathway Summer och JU Youth Summer School.

Pathway Summer startade 2016 och är en utbildning för internationella studenter som behöver fördjupa sina kunskaper i språk, matematik och naturkunskap för att bli behöriga till högre studier. Målet med Pathway Programmes är även att förbereda studenterna för ett liv i Sverige och högre studier på svenskt universitet eller högskola och riktar sig till de som är 18 år eller äldre samt leder till efterföljande program på JU.

JU Youth Summer School startade 2022 och är riktat mot internationella ungdomar i åldrarna 16–18 år som fortfarande går på gymnasiet och ska välja vad och var de vill studera i framtiden. Kursen fokuserar på hållbarhet, entreprenörskap, svensk kultur och akademiska färdigheter.

2023-08-10