Upplev JU:s spännande forskning – välkommen till JU LIVE

På Jönköping University (JU) bedrivs mycket intressant och samhällsnyttig forskning. Under fyra tillfällen i höst, med start den 31 augusti, har du möjlighet att ta del av forskningen. JU LIVE, som föreläsningsserien kallas, hålls i högskolebiblioteket och är öppen för alla intresserade.

Sedan många år tillbaka har JU tillsammans med Folkuniversitetet bjudit in allmänheten till öppna föreläsningar, då under namnet Offentliga föreläsningar. Under höstterminen har upplägget spetsats till och fått namnet JU LIVE.

– En viktig uppgift för Folkuniversitetet är att göra aktuell forskning tillgänglig och begriplig för allmänheten och det kallar vi ”Vetenskap för alla”. Att sprida kunskap till en större mängd människor ökar chanserna att man kan påverka sin livssituation och det är något som vi på Folkuniversitetet håller stor vikt vid, säger Viktor Ahlgren, Platsansvarig/Verksamhetsutvecklare på Folkuniversitetet Jönköping.

Första tillfället den 31 augusti

De fyra föreläsarna forskar alla på JU. Först ut, torsdagen den 31 augusti klockan 16, är Anders Dybelius, universitetslektor i historia inriktning historiedidaktik vid Högskolan för lärande och kommunikation på JU. Titeln på Dybelius föreläsning är ”Stridsflygplanet i mossen” och kommer handla om det stridsflygplanet som kraschade i en mosse söder om Malmbäck. Olyckan har förblivit gåtfull, vad var det som hände den där novemberdagen 1972?

Högskolebiblioteket

JU LIVE kommer hållas i JU:s fina högskolebibliotek.

– Med JU LIVE vill vi visa ett axplock av all viktig forskning som bedrivs här på JU. Vi kommer hålla till i JU:s otroligt fina bibliotek, och genom att föreläsningarna är bara en timme hoppas vi kunna locka allmänheten, studenter, organisationer och företag, säger Linda Johansson, avdelningschef för Institutet för gerontologi (IFG) vid Hälsohögskolan på JU, som är med och arrangerar JU LIVE.

Samtliga JU LIVE hålls i högskolebibliotekets lokal JMW-salen.

Datum och tider:

31 augusti klockan 16:00
”Stridsflygplanet i mossen” – Anders Dybelius

28 september klockan 16:00
”När fett inte bara är fett – nu riktar vi ljuset mot en dold kvinnosjukdom” – Johanna Falk

26 oktober klockan 16:00
”Produktion i Sverige – en ödesfråga?” – Kerstin Johansen

30 november klockan 16:00
”Vad är cirkulär ekonomi och vem gör Jönköping mer cirkulär?” – Thomas Cyron

Läs mer här och anmäl dig (anmälan för att kunna beställa fika):
ju.se/julive

2023-08-17