Föreläsare på Suicidpreventiva dagen

Morgan Miledal, Karl Hedman och Isabella Florin var några av föreläsarna under Suicidpreventiva dagen.

Våga fråga hur din omgivning mår

Hur kan vi tillsammans motverka psykisk ohälsa? På Hälsohögskolan vid Jönköping University anordnas varje år Suicidpreventiva dagen för att uppmärksamma ämnet med intressanta föreläsare. Genom att prata mer om våra känslor kan vi skapa förståelse kring människors psykiska hälsa och suicid.

Det menar Karl Hedman, lektor i sociologi vid Hälsohögskolan som arrangerade dagen den 5 september.

- För att bryta trenden krävs att vi alla talar om och är öppna för känslor i livet. Redan i förskolan bör barn lära sig att samtala och hantera känslor, säger Karl.

Linda Flod är student på skolan samt volontär i Suicide Zero.

Linda Flod är student på skolan samt volontär i Suicide Zero.

Genom hela dagen återkom samtliga föreläsare till uppmaningen, våga fråga. Att tillsammans, som medmänniska se sin omgivning och ställa frågan; hur mår du.

Morgan Miledal kom från Räddningstjänsten och talade om hur vi ska förändra synen på suicid och se det som en psykologisk olyckshändelse. En kedja av händelser där tidigt stöd och hjälp kan göra skillnad.

I entrén till skolan stod utställare som informerade om vilken hjälp de erbjöd personer som mår dåligt. En av dem var Linda Flod som läser till sjuksköterska på Hälsohögskolan och även är volontär i den ideella organisationen Suicide Zero.

- Jag vill ta bort skammen, du får må dåligt. Känner man någon som inte mår bra behöver man inte ge massa tips, det räcker att finnas där, säger Linda.

Om det värsta händer

Under 2022 dog 1 254 personer av säkert fastställda suicid i Sverige. Två tredjedelar av de som avled var män.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Under dagen talade även Isabella Florin från organisationen SPES som vänder sig till anhöriga för stöd efter suicid. Hon pratade om att många känner sig ensamma och att det då kan vara skönt att träffa personer med liknande erfarenhet.

Dagen arrangerades i samverkan med Region Jönköpings läns Suicidpreventiva vecka som infaller i samband med den internationella suicidpreventiva dagen den 10 september.

Behöver du hjälp?

Mår du eller någon i din närhet dåligt? Här kan du få hjälp:

Studenthälsan

Kontakt eller drop-in

1177 Vårdguiden
1177 Jönköping
Mind Sverige
https://mind.se/hitta-hjalp/sjalvmordslinjen/
Suicide Zero
https://www.suicidezero.se/fa-hjalp

 

Föreställning med Simon Näslund

På onsdag den 6 september håller Simon Näslund en föreställning om varför killar inte får prata känslor. Simon är musiker och låtskrivare och har skrivit föreställningen utifrån frågor och känslor han har brottats med.

Föreställningen är kostnadsfri på Högskolan för lärande och kommunikation, JU-aulan kl.18:00-19:30.

2023-09-06