Jönköping University är Sveriges första hjärtvänliga lärosäte

Four men in a row

Staffan Lindeborg, Thomas Ravelli, Magnus Olsson och Stefan Jutterdal på plats under invigningen av JU som Sveriges första hjärtvänliga lärosäte

Jönköping University (JU) har de senaste två åren aktivt arbetat med att installera tillgängliga hjärtstartare och har 18 stycken på campus. Detta gör att Hjärtuppropet nu utser JU till Sveriges första hjärtvänliga lärosäte. På invigningen talade Stefan Jutterdal och Thomas Ravelli, båda representanter från Hjärtuppropet.

Demonstration av HLR

Thomas Ravelli gör HLR på en docka med assist från Staffan Lindeborg och Stefan Jutterdal.

Det handlar om minuter och sekunder när man talar om att rädda liv när det blir ett hjärtstopp. Och det är inte alls ovanligt att även personer under 50 år drabbas av detta mycket farliga tillstånd. Hjärtuppropet är en organisation som arbetar för att öka medvetenheten om hjärt-lungräddning och främja installation av hjärtstartare.

– Hjärtuppropet är fantastiskt glada över engagemanget i Jönköping och hos HÖFAB som verkligen visar ett extra föredömligt samhällsansvar. Nu hoppas vi att fler campus och lärosäten i Sverige följer efter, säger Niklas Waldenström, Hjärtuppropets projektledare som var på plats vid invigningen.

18 hjärtstartare på campus

Räddningstjänsten i Jönköping har under flera år arbetat med att förebygga dödsfall vid hjärtstopp. En av de mest viktiga åtgärderna är att installera hjärtstartare på platser där man kommer åt dem under dygnets alla timmar. Flera fastighetsägare i Jönköping har deltagit i detta arbete, däribland HÖFAB (Högskolefastigheter). HÖFAB och bolagen inom Jönköping University har installerat inte mindre än 18 hjärtstartare på campus:

– Det är jätteroligt att Jönköping University är det första hjärtvänliga lärosätet i Sverige. JU är en av Jönköpings största arbetsplatser med 14 000 studenter och nästan tusen anställda. Vi ser det som en livsviktig investering att installera dessa hjärtstartare runt om på campus, säger Magnus Olsson, vd för HÖFAB.

Vid invigningen av Sveriges mest hjärtvänliga lärosäte på måndagen den 15 januari talade Stefan Jutterdal som själv drabbats av hjärtstillestånd och även den legendariske fotbollsmålvakten Thomas Ravelli som räddat liv med hjälp av hjärtstartare.

– Jag är fantastiskt glad att ha räddat livet på en människa med hjälp av denna apparat. Det var en äldre man som drabbats av hjärtstopp på ett pågående barnkalas och jag befann mig i närheten. Jag har själv gått utbildning och tillsammans med en annan kvinna lyckades vi få i gång hjärtat innan ambulansen kom på plats. Alla borde gå en utbildning för att lära sig mer om hjärt- och lungräddning, säger Thomas Ravelli.

Se Thomas Ravellis tre bästa hjärt- och lungräddningstips nedan

Om Hjärtuppropet

Hjärtuppropet är ett initiativ med tre huvudsyften och just tillgänglighet för hjärtstartare är ett av dem. De flesta registrerade hjärtstartare sitter inomhus och är oftast inlåsta kvälls- och nattetid, även helger. Hjärtuppropet har som uppgift att främja installation av hjärtstartare och andra innovationer som räddar liv, som till exempel tjänsten SMS-livräddare. Hjärtuppropet lanserades under 2022 och har en mängd kända ambassadörer som Carola, David Lagerkrantz, Staffan Lindeborg och Thomas Ravelli.

 

Mer om Hjärtuppropet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Här kan du se en karta över JU:s hjärtstartare Öppnas i nytt fönster.

2024-01-15