Regeringen utser ny ledamot till stiftelsestyrelsen

Johan Simonsson har nyligen tillträtt som ny styrelseledamot i Stiftelsen Högskolan i Jönköping. Han har en teknologie doktorsexamen från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och tillför erfarenheter från näringslivet och samverkan mellan högskola och industri. Mandatperioden sträcker sig från 1 december 2023 till 30 april 2025.

Johan Simonsson

Den 1 december 2023 tillträdde Johan Simonsson som styrelseledamot i stiftelsestyrelsen för Jönköping University (JU). Johan Simonsson arbetar idag som Director of Research & Development Warehouse på Toyota Material Handling och har tidigare haft flera ledande positioner inom Husqvarna Group, AB Volvo och Scania.

Han disputerade 2022 vid KTH med ett avhandlingsarbete inom Business Model Innovation and Platforms in Digital Servitization. Johan har även en Master of Science i eBusiness Systems and Technologies från Golden Gate University, Kalifornien från 2002.

Vad har du för intryck av JU?
Jag har tidigare varit med och initierat olika forskningssamarbeten mellan JU och företag där jag har varit verksam. Dessa samarbeten har gett mig en insyn i JU:s verksamhet genom arbete med flera forskare på JU inom forskningsområdet AFAIR som har fokus på tillämpad artificiell intelligens. I min roll som gästföreläsare på JU och olika deltagande i seminarier, har jag också träffat många kunniga personer och fått en inblick i den undervisning som bedrivs. Jag vet att det på JU finns både kunskap och en vilja att fortsätta utvecklas inom sina verksamhetsområden.

Vad hoppas du kunna bidra med i styrelsearbetet?
Jag hoppas kunna bidra på flera sätt, inte minst brinner jag för samverkan mellan högskola och näringsliv, det vill säga det tredje uppdraget. Det är viktigt att högskolan bedriver forskning och undervisning som är relevant för samhället och olika aktörer. Jag hoppas kunna bidra med viktiga perspektiv från näringslivet som kan gagna högskolans strategier och konkurrenskraft framåt.

Hur ser du på JU om tio år?
Jag är övertygad om att JU kommer att fortsätta utvecklas positivt, gällande både bredd inom verksamheten och spets inom prioriterade områden.

Hur påverkas studenterna av styrelsens arbete?
Ett viktigt uppdrag för Jönköping University är att bedriva utbildning och forskning på hög internationell nivå. Bra kvalitet i utbildningen är en viktig anledning till att studenter väljer Jönköping för sina högskolestudier. Styrelsens arbete är en viktig pusselbit i att JU leds på ett effektivt och bra sätt, i samarbete med rektor och ledningsgrupper från de olika skolorna.

Läs mer om stiftelsestyrelsen och dess medlemmar

Så här utses styrelsen till Stiftelsen Högskolan i Jönköping

Stiftelsestyrelsen utser en nomineringsgrupp som föreslår ordförande och externa ledamöter. Nomineringsgruppen arbetar självständigt och lägger fram förslag på namn till regeringen. Utifrån det förslaget beslutar sedan regeringen om nya styrelsemedlemmar.

2024-01-22