Inspirerande karriärdag för HR-studenterna

Den 7 februari arrangerades för åttonde året i rad HR Inspiration Day (HRID) på Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) vid Jönköping University. Årets tema var ” HR i praktiken: Från studier till arbetsliv”.

HRID är en årlig nätverks-och inspirationsdag arrangerad av HR-studenter. Den största och främsta målgruppen är HR-studenterna själva, men även externa yrkesverksamma, där möjlighet ges att mötas och knyta nya kontakter. I år kom 228 deltagare varav 165 HR-studenter från HLK.

Paneldebatt med alumner

– Vi hoppas självklart att vi har kunnat bidra med en hel del inspiration om vilka vägar man som framtida HR-medarbetare kan tänkas välja. Vi vill också kunna bidra till en känsla av att HR-världen är ett ”community” med mycket nätverkande och gemenskap, där man alltid har stöttning och kunskapsutbyte att finna om så eftersöks. Utöver det hoppas vi självklart att studenterna känner en längtan och en hoppfullhet om vad HR-yrket kommer kunna erbjuda dem i deras framtida arbetsliv, säger Moa Wallin, en av studenterna som anordnade eventet.

Precis utanför JU-aulan, där föreläsningarna hölls, var det mingel och nätverkande på nätverkstorget, där tio företag och organisationer ställde ut. På plats fanns också Polkapojkarna som bakade polkagrisar åt alla besökare och en DJ.

Besökarna fick ta del av inspirerande föreläsningar av personer som arbetar inom HR på Sesol, Jönköpings kommun, Kriminalvården och Fagerhult.

Helena Bergman

Helena Bergman var mycket nöjd med utbudet under HRID.

”Kul att få höra folk utifrån prata om HR”

Helena Bergman läser andra året på HR-programmet med inriktning psykologi och tyckte det var en mycket bra och inspirerande dag.

– Jätteinspirerande, kul att få höra folk utifrån prata om HR. Jag har inte gjort min VFU (Verksamhetsförlagd utbildning) än, så det är ju en sådan här dag man får höra om ”riktig” HR och inte bara teori. Väldigt intressant! Det bästa var nog att ha fått höra om alla olikheter hos alla företag och i yrkesrollen. Det skiljer sig ganska mycket mellan statliga och privata organisationer, samt att det finns olika yrkesroller inom HR, säger Helena Bergman.

Dagen avslutades med en paneldebatt där HR-alumnerna Isabella Johansson, konsultchef på Poolia, Linn Danielsson Wiksell, rekryteringsadministratör Regeringskansliet, Emma Lundh, HR-generalist på DALOC och Jennifer Nieminen, HR-konsult på Jönköpings kommun, svarade på frågor och berättade om sina erfarenheter efter examen.

– Vi är otroligt nöjda med dagen, och så tacksamma över alla företag, alumner och föreläsare som valt att komma hit till oss för att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Under dagen fick vi höra av både yrkesverksamma och studenter att de varit supernöjda med dagens upplägg och att det varit mycket givande från båda håll när det gäller kunskap och ideutveckling, vilket vi blir jättestolta och tacksamma över, säger Ebba Olofsson, också del av projektgruppen.

2024-02-12