Kreativa och hållbara lösningar på Entrepreneurship Day

Varje år arrangeras Entrepreneurship Day för förstaårsstudenter på Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University (JU). Evenemanget är en del av en gemensam kurs i entreprenörskap där målet är att ta studenterna ska ta fram en hållbar produkt, konstruera en egen monter och presentera sin idé för en jury.

På förmiddagen den 10 oktober monterade och dekorerade över 450 studenter, uppdelade i 83 lag, sina montrar i Campus Arena för att visa upp de produkter de hade utvecklat.

Lagens bidrag bedömdes av en jury benämnd ”the Dragon Team”, bestående av lärare från kursen. Två grupper fick ta emot pris på 1000 kr vardera för bästa pitch, erbjudande och innovationsförmåga. Teamet ”Power Patch” vann med sin varma plåsterprodukt för smärtlindring, och teamet ”Hydrobloom” för sin bevattningsprodukt för människor på språng eller på semester.

Lovisa Boström, Jacob Johannesson, Kajsa Nyberg, Alice Strånge, Kajsa Teahan och Eric Ungh, läser Civilekonom- och International Management-programmen på JIBS. De har tillsammans arbetat med sin affärsidé ”UniMeet”. Det är en app som erbjuder en miljö där JU-studenter kan koppla ihop sig och bilda sociala grupper via JU-inloggningen.

-Vi kommer från olika städer i Sverige och är i olika åldrar men det har verkligen varit jättekul att jobba tillsammans med det här projektet. Det har varit spännande att få skapa ett nytt företag. Vi ville fylla en lucka vi såg med hjälp av den här appen och erbjuda en ny möjlighet för JU:s studenter att mötas. Appen är tänkt att användas för att umgås oavsett program, studieår och till och med skola på JU”, säger teamet.

Mest hållbara idé utnyttjar biprodukter

"Kaffeglans", från vänster: Malin Mildton, Sergio Vallés, Armanda Varvaroi, Alina Furtuna, Kristof Vincze.

Science Park var också delaktiga i evenemanget och fungerade som jury för att utse den grupp som tagit fram den mest hållbara produkten. Priset till vinnarna var 5 000 kronor och i bedömningen tog man hänsyn hållbarhetsperspektivet, presentationen, montern och målgruppsanalysen. Vinnare blev projektet ”Kaffeglans”.

-Det känns jättekul att vara vinna priset för bästa hållbara affärsidén. Det var många bra idéer, så det känns fortfarande lite overkligt att vi faktiskt vann, säger Sergio Vallés som är en av teammedlemmarna.

Malin Mildton, som också är med i samma team förklarar hur de kom på idén:

-Vi funderade på saker som ofta slängs och det visade sig att kaffesump är en av de sakerna. Så vi gjorde lite efterforskningar och fann att kaffesump har en naturlig rengöringseffekt och ofta användes innan moderna rengöringssprayer kom ut på marknaden. Vi ville göra diskmedel eftersom det är dyrt, och vi ville göra det så det passade för mindre studenthem. Hållbarhetsaspekten var jätteviktig eftersom diskmedelsmarknaden i Sverige är mycket konkurrensutsatt. Vi ville betona att det här är den enda avfallsfria produkten på marknaden, säger Malin Mildton.

2024-10-14