JU-forskare beviljad stipendium i Texas

Tobias Samulesson professor i samhällsvetenskap på Högskolan för lärande och kommunikation har antagits till STINT Teaching Sabbatical vilket innebär att han under ett halvår får möjlighet att undervisa vid University of Texas, Austin, USA, höstterminen 2020.

Tobias Samuelsson

Varje år ges alla lärosäten i landet möjlighet att nominera kandidater till programmet STINT Teaching Sabbatical. STINT (Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning) ger forskare och lärare som brinner för undervisningsfrågor internationella erfarenheter och vill bidra till att högre utbildning förnyas och nya nätverk skapas.

Jönköping University har genom åren framgångsrikt beviljats flertalet Teaching Sabbatical-stipendier vilket gett flera medarbetare möjlighet att under ett halvår undervisa på ett internationellt lärosäte. Huvudkriteriet i bedömningen är den förväntade effekten på lärosätets undervisningsaktiviteter, på kort och lång sikt, från individuell nivå och till hela lärosätet.

I höstas nominerades Tobias Samuelsson, professor i samhällsvetenskap på avdelningen för ämnesdidaktik och globala studier vid Högskolan för lärande och kommunikation. Han har nu fått besked om att han antagits och erbjuds en plats vid University of Texas i Austin, USA, under höstterminen 2020. Det var Tobias Samuelssons profil och akademiska bakgrund som passade in på vad den amerikanska partnern önskade från en kandidat och hans kompetens och erfarenhet stod sig i konkurrensen bland övriga sökanden från andra svenska lärosäte.

-För JU är det glädjande att vi återigen visats ha högt kvalificerade medarbetare som står sig väl i den hårda konkurrensen om detta åtråvärda stipendium. Att vår personal får ytterligare erfarenhet från andra lärosäten är en viktig del i Jönköping universitys arbete med internationalisering. Bra jobbat och grattis Tobias, säger Robert Gunnarsson, Vicerektor för utbildning.

Tobias ser fram emot ett spännande äventyr både professionellt som privat. University of Texas i Austin har ett mycket gott renommé och kommer kunna erbjuda många möjligheter till lärande både vad gäller organisation men också pedagogiska upplägg av program, kurser och undervisning.

-Jag planerar att ta alla tillfällen som ges att delta i undervisning för att få med så många intryck som möjligt från vistelsen. Jag hoppas dessutom jag kan knyta värdefulla kontakter som kan berika våra program på JU även efter att min termin i Texas är till ända. Hela familjen kommer åka med, vi har aldrig varit i Texas så det kommer bli kul att se en ny del av USA dessutom, säger Tobias.

Kontakt: Tobias Samulesson
Mer information finns på STINTs webbsida.


2020-01-24